Nagrađeni najbolji studenti medicine i stomatologije

Izvor: Radio 021, 12.Dec.2014, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrađeni najbolji studenti medicine i stomatologije

Najboljim studentima prve i završne godine medicine i stomatologije na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu svečano su uručene nagrade i stipendije Fonda "Slađana Đorđević".

U prisustvu osnivača Fonda, porodice tragično nastradale studentkinje stomatologije Slađane Đorđević u čiju čast je osnovan Fond koji pomaže rad darovitih studenata, potpredsednice prof. dr Branislave Belić, dekana novosadskog Medicinskog fakulteta prof. dr Nikole Grujića, brojnih uglednih članova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Fonda, lekara, zdravstvenih radnika i dosadašnjih dobitnika priznanja, dvadesetu godinu zaredom nagrađeni su najbolji studenti.

Nagrade u vidu vrednih umetničkih slika iz likovne kolonije Fonda koja nosi naziv "Leptir belih krila", kompleta knjiga izdavačke kuće "Prometej" i novčane stipendije, dobilo je ukupno sedam studenata sa najvišim prosekom ocena i svim položenim ispitima na prvoj i završnoj godini stududija.

Obraćajući se skupu, potpredsednica Skupštine AP Vojvodine prof. dr Branislava Belić, čestitala je ovogodišnjim dobitnicima nagrada i osnivačima Fonda, porodici Đorđević na humanoj i nesebičnoj misiji koju ostvaruju svojim radom. Potpredsednica je izrazila veliko zadovoljstvo što je Skupština AP Vojvodine sada već osmu godinu za redom domaćin tako značajnog događaja i dodala da je lično, uvek spremna da ga podrži. Ona je naglasila da danas postoji veliki broj izuzetno dobrih studenata i budućih lekara, kojima po završetku studija moraju da se pruže bolje mogućnosti da ostanu u zemlji i da se zaposle u svojoj struci.

"Uprkos tome što nemamo dovoljno lekara, naši mladi ljudi uglavnom ne mogu da se zaposle ovde, već odlaze u inostranstvo gde veoma lako nađu zaposlenje što je ujedno i potvrda da se na našem Medicinskom fakultetu dobro radi i naša je obaveza da tim mladim stručnjacima posvetimo veću pažnju, kao što to radi Fond, i da im damo šansu da ovde rade i daju svoj doprinos poboljšanju zdravstvene zaštite naših građana", kazala je Belićeva.

Osnivač, predsednica Fonda i majka Slađane Đorđević u čiju je čast i osnovana ova organizacija Vesna Đorđević, najpre je čestitala nagrađenim studenatima i naglasila da je Fond ove godine na dvadesetogodišnjicu od osnivanja i rada dobitnik prestižnog priznanja "Trešnjina grana", koje za izuzetan doprinos u oblasti medicinske nauke dodeljuje Medicinski fakultet u Novom Sadu. To je potvrda uspešne misije, rada i truda našeg Fonda koji je ove godine nagradio stotinu šestog studenta, kazala je Vesna Đorđević.

Ona je podsetila da je Fond nastao iz ljubavi i tuge roditeljskih suza pretvorenih u hrabrost i plemenitost, s ciljem da se nesebično podrže mladi ljudi, omogući njihov dalji napredak u školovanju i stručnom usavršavanju, posebno imajući u vidu potrebu da se talentovanim studentima i lekarima pruži podrška kako bi ostali u zemlji, zaposlili se u struci i primenili stečena znanja, pomažući tako i drugim ljudima.

Tokom dvadesetogodišeg rada, osim što je nagradio više od stotinu akademaca, Fond je dodelio i više stipendija za odlaske na kongrese i stručna usavršavanja, sponzorisao naučne radove mladih stručnjaka iz oblasti medicine i stomatologije. U planu su i prikupljanje biografija svih nagrađenih radi izdavanja svečane knjige Fonda sa zapisima iz njegovog rada, osnivanje kluba nagrađenih i brojne druge humanitarne akcije.

Fond ima svoju likovnu koloniju i prodajnu galeriju slika sa sedištem u Novom Sadu u kojoj se nalaze slike renomiranih slikara iz zemlje i inostranstva, čijom prodajom se obnavljaju sredstva za pružanje podrške najboljim studentima. Takođe, Fond je izdao i knjigu Sanje Paripović "Leptir belih krila" i poemu pesnika Pere Zubca pod nazivom “Molitva za Slađanu Đorđević“.

Od 2004. godine, Fond je ravnopravni član Univerzitetskog Fonda za dodelu nagrada studentima Univerziteta u Novom Sadu. Dekan Medicinskog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Nikola Grujić zahvalio se predstavnicima Fonda na dobroj saradnji i rekao da mu je izuzetna čast što najbolji studenti tog fakulteta imaju takvu vrstu podrške.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.