Nagrade za bibliotekare i izdavače

Izvor: RTS, 11.Jan.2013, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrade za bibliotekare i izdavače

Biblioteka grada Beograda proslavila 82. rođendan, a najuspešnijim bibliotekarima i izdavačima uručene nagrade koje nose imena začetnika ove delatnosti u Srbiji. Porast broja članova i izdatih knjiga pokazuju da se u 2012. godini čitalo više nego prethodnih godina, kaže direktorka Jasmina Ninkov.

Na proslavi 82. rođendana Biblioteke grada Beograda, najuspešnijim bibliotekarima i izdavačima uručene su nagrade koje nose imena začetnika ove delatnosti u Srbiji.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Najboljim bibliotekarima protekle godine Adamu Sofronijeviću i Predragu Đukiću uručena je nagrada "Marija Ilić Agapova".

"Bibliotekarstvo je disciplina koja nikad nije završena, koja se stalno razvija, koja je kroz istoriju uvek imala značajno mesto i biti deo toga je stvarno poseban osećaj", kaže Predrag Đukić.

Najboljem izdavaču Zavodu za udžbenike i najboljem knjigovescu Dušanu Crevaru pripalo je priznanje "Gligorije Vozarović".

Povodom rođendana gradske Biblioteke, direktorka Jasmina Ninkov saopštila je da su Beograđani prošle godine čitali više nego prethodnih, što pokazuje porast broja članova i izdatih knjiga u Biblioteci Grada.

"Ove godine broj korisnika i pozajmljenih knjiga je rekordan. Milion i sto hiljada korisnika, više od 2 miliona izdatih knjiga, dve hiljade programa, to je najviše u protekle 82 godine'', kaže Jasmina Ninkov.

Literarni ukus i potrebe čitalaca koji kupuju knjige i onih koji ih pozajmljuju u bibliotekama uvek se razlikovao. Sada se ta razlika smanjuje.

''Analiza koršćenja javnih biblioteka u svetu pokazuje da su načitaniji pisci iz lektira. Ukus diktiraju mediji, pa su, pod njihovim uticajem, u bibliotekama najčitanije knjige sve češće one koje se u knjižarama najviše kupuju", ističe direktorka biblioteke.

Na listu najčitanijih knjiga stranih autora u biblioteci dospeo je i hit "50 nijansi siva", ali su članovi biblioteke potvrdili su visok nivo ukusa, jer je na prvom mestu delo "1Q84" Harukija Murakamija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.