Nagrade najboljim Savinim učenicima

Izvor: Blic, 28.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrade najboljim Savinim učenicima

U okviru "Dana svetosavlja", koji su obeležili proteklu sedmicu, gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović prekjuče je najboljim učenicima 15 srednjih škola uručio prigodne nagrade. Iako su bile simbolične, učenici priznaju da su one dovoljan podstrek za sticanje novih rezultata.

Svetosavska omladinska zajednica, SPKD "Prosvjeta" i učenici Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Bijeljini organizovali su u subotu naveče, uoči Savindana, Svetosavsku akademiju kojom je obeležena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << školska slava svih škola u Bijeljini.

Svetosavsku akademiju blagoslovio je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, o delu Svetog Save govorio je književnik Slobodan Rakitić.

Beogradsko društvo "Sveti Sava " i ove godine upriličilo je svetosavske svečanosti u Istočnom Sarajevu na kojima su najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola uručene nagrade za literarane radove na teme svetosavlja, pravoslavlja, srpske tradicije i kulture.

U konkurenciji nekoliko stotina radova iz velikog broja škola iz Srbije, RS, Crne Gore i nekoliko škola iz dijaspore, "Veliku nagradu" dobila je Ivana Mojević učenica Gimnazije iz Istočne Ilidže iz Istočnog Sarajeva.

Osnovna škola "Pale" svečano je obeležila krsnu slavu - Svetog Savu, lomljenjem slavskog kolača i nizom prigodnih aktivnosti učenika ove škole. Načelnik opštine Pale Slobodan Savić preneo je poruke i obećanja Vlade RS da će na proleće početi izgradnja nove škole u Palama koja će nositi naziv "Srbija".

U Brčkom je u okviru programa posvećenih u slavu Svetoga Save promovisan drugi broj godišnjaka SPKD "Prosvjeta" u ovom gradu pod nazivom "Istočnik".

U Prijedoru je održan 12. po redu Svetosavski bal, na kojem su nagrađeni prosvetni radnici "Svetosavskom poveljom".

- Samo prava vera je osnov pravog života i delovanja, a samo u zajednici sa Hristom možemo da prevaziđeno sve teškoće - rekao je otac Lazar jeromonah manastira Žitomislić u besedi o Svetom Savi na duhovnoj akademiji koja je u subotu naveče održana u trebinjskom Domu kulture.

Iako nije bilo planirano, posetiocima se obratio i vladika Grigorije. Vladika je posebno ukazao na kriminal u Trebinju i da 99,9 posto stanovnika ovog grada ispašta zbog dvadesetak lopova i razbojnika i pozvao sve strukture vlasti da se tom zlu stane na put.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.