Nagrade Vukove zadužbine za nauku i umetnost

Izvor: Studio B, 09.Feb.2012, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrade Vukove zadužbine za nauku i umetnost

U svečanoj sali Vukove zadužbine u Beogradu danas su uručene nagrade ove zadužbine za 2011. godinu za nauku i umetnost.

Nagradu za nauku dobila je Snežana Samardžija za knjigu "Oblici usmene proze", dok je slikar Sava Stojkov dobitnik nagrade za umetnost za izložbu održanu u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.

Stojkov, prema savetu lekara, nije prisustvovao dodeli nagrada, pa će mu nagrada u vidu povelje, plakete i novčanog iznosa biti uručena kasnije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<
Predsednik Odbora za dodelu nagrade u oblasti umetnosti Draško Ređep pročitao je obrazloženje nagrade u kome se navodi da je Stojkov (1925) jedan od doajena srpskog slikarstva i stvaralac koji "dugotrajno i poneseno vukovsku ideju bliskosti sa dugom narodnog stvaralašta prenosi na prostranom, može se bez preterivanja reći planeratnom atlasu".

Izložba posvećena šumama, kao tipološkoj zagonetki, pokazala je ne samo nezaustavljivu strast Save Stojkova za tišinu nijansi, nego je, na tragu Koroa, pokazala naše bogate krošnje i naš besuzlovni hlorofil. Slikarstvo koje je bilo inspirativno za veliki broj kritičara nekoliko generacija", navodi se u obrazloženju odluke.

Prof. dr Samardžiji nagradu je, uz prisustvo ranijih dobitnika, prijatelja Zadužbine, članova saveta i predstavnika ustanova kulture, uručio predsednik Vukove zadužbine Miodrag Maticki za knjigu "Oblici usmene proze" u izdanju "Službenog glasnika".

Član žirija prof. dr Boško Suvajdžić je, govoreći o laureatu, istakao da monografija dr Samardžije "predstavlja registar usmenih znanja, svod žanrova, spisak poetičkih konvencija, skup ideja, inventar varijanata, svojevrsni zapisnik tradicije".

"Ova knjiga potvrđuje visoku umetničku vrednost, integralnost i integritet jednog naučnog života, jedne naučne biografije, koja je nesvakidašnja i jedinstvena", rekao je Suvajdžić.

Dobitnica nagrade Samardžija rekla je da je njena knjiga pokušaj da se "iskorači iz tamnog vilajeta zaborava" i da je pisana dugo i bez pretenzija da se nametne jedan pristup ili ponude konačni zaključci, već sa osnovnom idejom da se ukaže na bogato usmeno nasleđe i izazove interesovanje drugih stručnjaka i podstaknu nova tumačenja.

Nagrade Vukove zadužbine dodeljuju se svake godine od 1990. za nauku i umetnost.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.