Nagrade 16. Festivala na Paliću

Izvor: RTS, 24.Jul.2009, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrade 16. Festivala na Paliću

Najbolji film 16. Festivala na Paliću je rumunsko ostvarenje "Najsrećnija devojka na svetu" reditelja Radua Žudea. Nagradu za režiju pripala Pavelu Bardinu za film "Rusija 88". Specijalno priznanje dobio film "Neko me ipak čeka" Marka Novakovića, u produkciji RTS-a.

Film "Najsrećnija devojka na svetu" rumunskog reditelja Radua Žudea osvojio je nagradu "Zlatni toranj" za najbolje ostvarenje prikazano na 16. Festivalu evropskog filma na Paliću, saopštio je međunarodni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << žiri.

"Palićki toranj" za najbolju režiju pripao je reditelju filma "Rusija 88" Pavelu Bardinu, dok je specijalna nagrada za toleranciju, koju međunarodni žiri kritike dodeljuje u festivalskoj selekciji "Paralele i sudari" pripala filmu "Zift", bugarskog reditelja Javora Gardeva.

Film "Najsrećnija devojka na svetu" je, prema obrazloženju žirija, "jednostavna priča ispričana na veoma zanimljiv način, predstavljajući glavnu junakinju u borbi za ostvarenje svog sna".

"Topao i human pristup priči s mnogo humora, zasnovan je na snažnoj, fotografskoj sposobnosti da svaki detalj učini istinitim i verodostojnim", rekao je član žirija, direktor Bečkog filmskog fonda Peter Zavrel.

Žiri, kojim je predsedavao filmski kritičar iz Italije Alberto Barbera, u obrazloženju je naveo da je reditelj filma "Rusija 88", priče o istoimenoj neonacističkoj grupi u Rusiji, "pokazao veštinu kombinovanja igranog i dokumentarnog žanra na veoma provokativan način".

Specijalno priznanje međunarodnog žirija, u kojem su bili i glumac Semjuel Finci, novinarka Glorija Skola i reditelj Sabolč Tolnai, pripalo je filmu "Moskva, Belgija" belgijskog reditelja Kristofa van Rompea.

Tom filmu je dodeljena i nagrada žirija kritike FIPRESCI Srbija, u kojem su bili Dejan Dabić, Dinko Tucaković i Dušan Vukić.

Priznanje srpskom filmu

Specijalno priznanje međunarodnog žirija kritike, u kojem su bili Filip Bergson, Ivana Nanut i Nebojša Popović, dodeljeno je filmu "Neko me ipak čeka", omnibusu u režiji Marka Novakovića i produkciji RTS-a.

Novakovićev film, kako je naveo žiri, prikazuje "dramatično stanje žena u modernom srpskom društvu, baveći se problematikom abortusa".

"Neko me ipak čeka" je nastao prema prvonagrađenom scenariju glumca Dušana Premovića na poslednjem javnom konkursu RTS-a za TV dramu i seriju, organizovanom povodom 50. godišnjice Televizije Beograd.

Film se bavi slučajevima četiri junakinje čija dilema da li da abortiraju ili ne predstavlja povod samopreispitivanja svake od njih i pronalaženja svog stava i odnosa prema okolini. Glavne uloge tumače: Nada Šargin, Anica Dobra, Mirjana Karanović, Dušanka Stojanović i Marija Vicković.

Posle izuzetnog uspeha u proizvodnji serijskog programa tokom prošle godine, Radio-televizija Srbije se ovim filmom i nagradom na velika vrata vraća u oblast proizvodnje filmova u sopstvenoj produkciji.

Devet selekcija

Na palićkom filmskom festivalu ove godine prikazano je više od 70 filmova, u devet selekcija.

U konkurenciji za glavna festivalska priznanja ove godine je prikazano 12 filmova, među kojima je i jedno domaće ostvarenje, film "Đavolja varoš" Vladimira Paskaljevića.

Šesnaesti palićki filmski festival otvorio je 19. jula britanski reditelj Ken Rasel, koji je uz srpskog glumca Predraga Mikija Manojlovića, ovogodišnji dobitnik festivalske nagrade "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskoj kinematografiji.

Festival je proglasio zatvorenim mladi srpski reditelj i scenarista Vladimir Paskaljević, a direktor ove manifestacije Radoslav Zelenović najavio je novi, 17. festival na Paliću od 17. do 23. jula 2010. godine.

Na kraju ovogodišnjeg programa prikazani su, van konkurencije, "Obični ljudi" Vladimira Perišića i kanski pobednik "Bela traka" austrijskog reditelja Mihaela Hanekea.

-

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.