Izvor: RTS, 16.Maj.2022, 16:04

Nagrada sa imenom velike poetese Živoradu Nedeljkoviću

Dobitnik 29. pesničke nagrade "Desanka Maksimović" je Živorad Nedeljković iz Kraljeva. U Brankovini, na dan rođenja velike pesnikinje, tu nagradu dodeljuju Zadužbina "Desanka Makimović", valjevska Biblioteka i Grad Valjevo .
"Svakog jutra pogledam naslovne strane novina.Čemu poezija u doba bestidnosti, pomislim,
A odgovor znam,
Ne znam šta bibilo da je nema,
Ali zamišljam, zamišljam."

Ovo su stihovi Živorada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nedeljkovića, čijem je nizu prestižnih književnih priznanja dodata pesnička nagrada "Desanka Maksimović" za ukupan doprinos srpskoj poeziji.
"Ona na neki način obavezuje dobitnika da još više, kako da kažem, uroni u svet jezičkih tajni i da, koliko može, vrati iz tih tajni", kaže pesnik Živorad Nedeljković, pesnik.
Žiri za dodelu nagrade "Desanka Maksimović" ukazuje na to da Nedeljković traga za suštinom jezika i njegovog opstanka pred navalom tuđica.
"Poezija u stvaralačkom nadahnuću Živorada Nedeljkovića nastoji da uređuje jedan novi svet i život, koji je možda nestvaran ili zamišljen kao „idealna utopija" ali je svakako iskreniji i čistiji od stvarnog sveta i života preplavljenog licemerjem i negativnim strastima", navodi Prof. dr Goran Maksimović, predsednik žirija.

"Dobitnici nagrade za ukupan doprinos srpskoj poeziji svi su odreda, možemo slobodno reći, klasici srpske književnosti. Doprinose nagradi svojim delom i renomeom u jednakoj meri u kojoj nagrada doprinosi njihovom mestu u književnosti", smatra Prof. dr Zorana Opačić, Zadužbina "Desanka Maksimović".
Nagrada sa imenom velike poetese, Desanke Maksimović, dodeljuje se od 1994. godine. Uporedo Valjevska gimnazija raspisuje poetski konkurs za srednjoškolce za najbolju zbirku pesama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.