Izvor: RTS, 27.Apr.2021, 20:23

Nagrada Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga Nataliji Vidić za reportažu o Radomanu Bakoviću, čoveku koji ne zna za prepreke

Na novinarskom konkursu Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga, u okviru Kikinih dana, proglašeni su najbolji – Nenad Blagojević za priču "Samokolica i put", novinarka Večernjih novosti Jelene Stojković za najbolji štampani prilog "Poezija kao terapija" i za najbolji TV prilog naša Natalija Vidić iz užičkog dopisništva. To je priča o Radomanu Bakoviću iz prijepoljskog sela Brajkovca, koji se nije predao – iako je pre 16 godina ostao bez noge. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Za dugu zimu na obroncima Kamene Gore, šezdesetjednogodišnji Radoman se već spremio, seno je u štali, drva kraj kuće, a zatekli smo ga u vrtu koji već priprema za prolećnu setvu, i to sve na štakama!
"Ne može ovde proteza", kaže Radovan, "urađene su one dobro i sve, ali ne može, ja odem na jednu stranu super, a ako je sad otud navijeno, i kad se vraćam meni dođe viša ta noga. Vozim traktor i kola pomalo vozim, kupila mi deca da imam za prvu pomoć. Konjče imam, 5-6 godina kako sam kupio, tako ga zimi koristim kad je sneg veliki, kad hoću nekuda da odem, išao sam bogami do Kamene Gore, do ambulante."

Ni njega, ni suprugu nije obeshrabrilo ni kada su, kao krojači u Tekstilnom kombinatu pre 17 godina, ostali bez posla. Godinu kasnije ostao je i bez noge, ali trojica sinova su se morala školovati.
"Ako kloneš, ako se predaš, onda ti je još gore, ako samo sediš u kući i razmišljaš kako ovo kako ono, onda nema – gotova je situacija! Idem ja i po kafanama, i na svadbe i na slave, gde me god me ko zove, ja idem", kaže Radoman.
A zovu ga, da im s traktorom dovuče drva, uzore njivu za krompir, izvuče auto iz zimskih smetova, a on uz sve to ne smanjuje obaveze na imanju od 16 hektara...
"Jedino što smo malo smanjili stado ovaca, to smo jedino smanjili, a drugo nismo, ranije smo držali volove, možda po dve-tri krave, a sad kako smo kupili traktor imamo četiri krave. Ranije nismo imali maline, sad imamo. Kad neko pita šta radi Radoman, ja kažem on stigne sa jednom nogom, što ne bi neko s tri noge", hvali svog supružnika Vera Baković.
Ne krije Radoman da to ne bi mogao bez Verine podrške. Ni tuđu negu nije ostvario, jer, piše u rešenju, nema pravo, ali dok ga služe ruke, dodaje, njih dvoje neće stati, a sve u želji da ni u čemu ne oskudevaju sinovi i unuci kad dođu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.