Nagrada Politikinog zabavnika za decu

Izvor: RTS, 19.Jan.2010, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada "Politikinog zabavnika" za decu

Literarni tandem kome je pripala nagrada nedeljnika "Politikin zabavnik" za najbolju knjigu za decu objavljenu u 2009. godini pripala Mini Đurčin i Branislavu Ognjenoviću.

Nagrada "Politikinog zabavnika" za najbolju knjigu za decu i mlade, pripala je literarnom duetu Mini S. Đurčin i Branislavu Ognjenoviću za knjigu "Jagorčevina i ostalo". Zbirku čine bajke, basne i kratke priče sa poukom, saopštio je glavni i odgovorni urednik "Zabavnika" Zeferino Grasi.

Žiri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za dodelu nagrade saopštio je da je nagrađena knjiga "Jagorčevina i ostalo" ubedljiva revizija klasičnih bajki namerna da propituje sumnjive moralne vrednosti današnjeg vremena.

"Jagorčevina i ostalo", koju čine dve bajke, više basni i tri kratke priče sa poukom, "upozorava nas na sve ono nad čime smo zabrinuti u veku koji trošimo", dodaje se u saopštenju.

O dobitniku 31. nagrade za najbolje delo za decu i omladinu objavljeno u 2009. godini, većinom glasova odlučio je žiri koji su činili Dragan Babić (predsednik), Borislav Stanojević, Vera Milanković, Pavle Minčić i Petar Milatović.

U najuži izbor, između 32 naslova, ušle su i knjiga Gordane Timotijević "Sedmo kraljevstvo" i roman "Tehno vilajet" Pavla Teofilovića.

Ognjenović ima 87 godina dok njegova mlada rođaka Mina ima 22, ali to im nije smetalo da udruže snage i zajednički napišu knjigu u kojoj su dve bajke, više basni i tri kratke priče sa poukom.

Nagrađena knjiga "Jagorčevina i ostalo" je nastajala polako i dugo, više od godinu dana, rekao je Ognjenović i naveo da Mina studira muziku (violinu) na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu, a on je penzioner i živi u Beogradu.

Sledili primer braće Grim

Ognjenović se pohvalio da ima dosta objavljenih tekstova ali isključivo stručnog sadržaja pošto se kao magistar tehničkih nauka bavio projektovanjem "hardvera". Mini je ovo prva objavljena knjiga.

Za Ognjenovića je bitno da se uvek zalagao za timski rad jer "se tako dolazi brže i bolje do rezultata" pa je to primenio i prilikom pisanja svog prvog književnog dela "za mlade i one koji su ostali duhom mladi".

U telefonskom razgovoru podsetio da su on i Mina samo sledili primer braće Grim koji su pre dva veka "pisali u četiri ruke", ali njihov tandem je jedinstvena pojava u srpskoj a verovatno i u svetskoj literaturi s obzirom da ih dele tri generacije.

Kao džentlmen, Ognjenović je odbio da se pojavi pred medijima bez svoje partnerke, ali je obećao da će zakazati konferenciju za novinare čim se vidi sa Minom i kada ona bude slobodna s obzirom na obaveze na Akademiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

„Zabavnikova” nagrada knjizi „Jagorčevina i ostalo”

Izvor: Politika, 19.Jan.2010

Nagrada „Politikinog Zabavnika” za najbolje književno delo za mlade, za 2009. godinu, pripala je Mini S. Ćurčin i Branislavu S. Ognjenoviću, autorima knjige bajki i basni „Jagorčevina i ostalo”, u izdanju autora. Žiri je radio u sastavu Dragan Babić, predsednik, i članovi...

Nastavak na Politika...

Nagrada Politikinog zabavnika knjizi Jagorčevina i ostalo

Izvor: NaDlanu.com, 20.Jan.2010, 14:55

BEOGRAD, 20. januara 2010. (Beta) - Nagrada "Politinog zabavnika" za najbolje književno delo za mlade u 2009. godini pripalo je knjizi "Jagorčevina i ostalo" Mine S. Ćurčin i Branislava Ognjenovića, u izdanju autora, saopšteno je iz tog časopisa. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.