Nagrada Niški salon 12/2

Izvor: Megafon.co, 07.Nov.2019, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada Niški salon 12/2

Nagrada Niški salon 12/2 dodeljuje se Radošu Antonijeviću za zidnu instalaciju-skulpturu po nazivom „Bezimeni“. Odluku je doneo žiri u sastavu:
Radmila Kostić, kustos iz Galerije savremene likovne umetnosti  Niš: Mara Makarić, kustos iz Narodnog muzeja u Nišu; Danijela Purešević, odgovorni urednik Redakcije za kulturu i umetnost RTS. Radoš Antonijević je vajar, vanredni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i na Akademiji umetnosti u Banja Luci.
Izložba >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << će biti otvorena do 1. decembra u Oficirskom domu.
O radu Foto – GSLU

Rad „Bezimeni“ na jasan, direktan i ubedljiv način, sa minimalnim sredstvima, opisuje status jedinke u savremenom liberalno-kapitalističkom svetu.Reč je o amblematskom radu koji odražava duh vremena , gde je čovek nevidljivin bezimeni migrant, anonimni beskućnik bez identiteta.
Kako je naveo Sava Stepanov jedan od selektora: “Umetnik je svestan da se već sada radi o permanentnom procesu, da će ugroženih i marginalizovanih ljudi svakoga dana biti više. Zbog toga on figuru anonimnog beskućnika oblači u vlastitu odeću, poistovećujući se s njim umetnik pokazuje da u globalno umreženom , modernom i tako kontradiktornom svetu, začas, svi možemo postati žrtve vladajućih odnosa u kojima kapital akumulira a ne raspoređuje i u kojem jse razvilo orvelovsko društvo kontrole i nadzora.”

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.