Nagradа Teodor Pavlović dodeljena Slobodanu Kojiću i Johanu Lavundiju

Izvor: Blic, 28.Sep.2017, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagradа "Teodor Pavlović" dodeljena Slobodanu Kojiću i Johanu Lavundiju

Nagradа "Teodor Pavlović", koju dodeljuje "Banatski kulturni centar" za životno ove godine dodeljena je akademskom vajaru, redovnom profesoru likovnih umetnosti na Cetinju, osnivaču i direktoru Centra za likovnu i primenjenu umetnost "Tera" u Kikindi Slobodanu Kojiću, a ista nagrada za najbolju knjigu prevodiocu Johanu Lavundiju, za antologiju osam vekova srpske poezije na nemačkom „Od A do Š/Von A bis Z”.

Tako je jednoglasno odlučio žiri u sastavu dr Mirjana Brković >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (predsednik), dr Srđan Šljukić i Radovan Vlahović.

- Kojić je od 1982. godine pokrenuo simpozijum skulpture u terakoti „Terra“ koji je prerastao u značajnu instituciju. Simpozijum ima internacionalni karakter i to je jedini simpozijum skulpture velikog formata u terakoti u svetu. Od osnivanja, Kojić je na čelu simpozijuma i Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Tera“, pod čijim okriljem se simpozijum održava. Do danas je na ovoj jedinstvenoj umetničkoj koloniji učestvovalo više od 260 vajara koji su sačinili preko 1.000 skulptura. Pred otvaranjem je i Muzej „Tera“ u kojem će biti smeštene skulpture, što je i direktni povod da se Kojiću, kao osnivaču ovog jedinstvenog muzeja, dodeli nagrada sa imenom Teodora Pavlovića, osnivača prve muzejske zbirke i galerije u Srba.

Žiri, takođe, smatra da antologija „Od A do Š: osam vekova srpske poezije” nije zanimljiva samo po svojoj obuhvatnosti i čvrstim kriterijumima po kojima je sačinjena, već je to i most koji treba da poveže dva naroda – srpski i nemački. Veze između življa koji je nekad naseljavao Banat i druge delove Vojvodine u više navrata su kidane i ovo je knjiga koja može da baci novo svetlo na književnost, kulturu, ali i istoriju Srba. Time ova knjiga nadrasta druge antologije koje čiji je cilj da vrhunska književna ostvarenja sačuvaju od zaborava, jer se kroz ovako sačinjen izbor čuvaju geopolitički, istorijski i socijalni kontekst u kojima su pojedine pesme nastajale. Zadivljujuća je veličina ovog poduhvata kada se imaju u vidu istorijski i politički odnosi između srpskog i nemačkog naroda. Johan Lavundi pokazuje ogromno znanje, istančan ukus i veliku veštinu prevođenja – obrazložio je žiri svoje odluke.

Nagrade se dodeljuju u okviru manifestacije "Dani Teodora Pavlovića" koju organizuje Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom opštine Novi Bečej i Mesne zajednice Novo Miloševo.

Manifestacija se održava od sutra, 29. septembra do 5. oktobra, u Novom Sadu i Novom Miloševu. Kojiću i Lavundiju priznanje će biti uručeno sutra, u 15 sati, u svečanoj sali Matice srpske na otvaranju manifestacije.

Teodor Pavlović (1804-1854), je rođen u Karlovu, današnjem Novom Miloševu, bio je obnovitelj i reformator Matice srpske, njen prvi sekretar, urednik „Letopisa” Matice srpske, osnivač Galerije Matice srpske, osnivač prve muzejske zbirke u Srba, novinar i rodonačelnik žurnalistike u Srba, advokat, književnik, prevodilac – jedna od najistaknutijih, a nepravedno zaboravljenih ličnosti srpskog naroda u prvoj polovini 19. veka, čije je pregalaštvo dalo trajni doprinos srpskoj kulturi.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Počeli Dani Teodora Pavlovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2017, 10:11

18. Dani Teodora Pavlovića biće otvoreni su danas u svečanoj sali Matice srpske, kada su uručene nagrade "Teodor Pavlović" Slobodanu Kojiću, za životno delo, i Johanu Lavundiju, za najbolju knjigu...Dani Teodora Pavlovića održavaju se u Novom Sadu i Novom Miloševu do 5. oktobra...Dane Teodora...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.