Nagli pad temperature - šok za telo

Izvor: B92, 22.Jul.2012, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagli pad temperature - šok za telo

Beograd -- Posle jučerašnjih maksimalnih 39 stepeni u Srbiji će danas biti oblačno sa kišom uz osetan pad temperature, što može da izazove probleme hroničnim bolesnicima.

Istraživanje sprovedeno u devet evropskih zemalja, pokazuje da se samo u slučaju kardiovaskularnih oboljenja, prilikom velikih promena temperature, potreba za bolničkom negom uvećava za 60%.

Srbija nema sličnu statistiku, ali iz Kliničkog centra Srbije upozoravaju da je broj pacijenata u velikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << porastu.

Još veća opasnost po zdravlje od letnjih vrućina su nagle promene u temperaturi, bilo vremenske ili ih veštački izazivamo preteranim rashladjivanjem zatvorenih prostora i stvaranjem temperaturnih razlika i do 20 stepeni. Izlazak na znatno višu temperaturu dovodi do naglog širenja krvnih sudova, pada pritiska, ali i mogućeg gubitka svesti i ozbiljnih zdravstvenih problema

"Bio sam u prostoru koji je bio klimatizovan gde je temperatura mozda bila oko 20-tak stepeni i onda sam izašao iz te prostorije na plus 37 - 38 koliko je već bilo ovih dana i doživeo sam neki blagi šok," kaže jedan mladić koji je zbog toga ostao u bolnici.

Nagle oscilacije u temperaturi posebno su opasne za starije ljude i hronične bolesnike. Za njih ulazak sa visoke spoljnje temperature u veoma rashlađen prostor, što izaziva naglo skupljanje krvnih sudova, može biti fatalan.

"Tako naglo širenje i skupljanje krvnih sudova može da dovede do otkačinjanaja određenih plakova, određenih trombova koji su sada uzrok da dođe kako do infarkta srca, isto tako i do infarkta mozga," kaže Vesna Stojanov, načelnica Centra za hipertenziju KCS.

Lekari upozoravaju i da se proteklih nedelja znatno uvećao i broj pacijenata koji u bolnice stižu iz fitnes centara. Vežbanje bez stručnog nadzora i neprilagođeno vremenskim prilikama neretko vodi u infarkt a mnogi ne poštuju ni osnovne savete o očuvanju zdravlja na visokim temperaturama.

"Obzirom da nemamo tu kulturu, nemamo tu izgrađenu svest, neophodni su saveti ovog tipa, mirujte, ne krećite se, jedite laganu hranu, jer ljudi su navikli da, i kad je visoka temperatura, jedu jako, masno i kalorično. Zamislite čoveka pušača koji na 40 stepeni uvlači taj dim koji je mnogo veće temperature od spoljne, pojede nesto masno i jako i onda kaže da mu je muka. Gotovo bi bilo interesantno da kaže da mu nije ništa," kaže Vesko Drašković, autor programa za rekreaciju i rehabilitaciju.

Na letnjim vrućinama i neka pića treba izbegavati.

"To bi bili kafa i alkoholni napici, zato što oni u svom dugoročnom efektu šalju signal našem organizmu da njemu tečnost ne treba i on se od tog viška tečnosti onda oslobađa, mi tu našu dragocenu tečnost sada jos više u stvari gubimo," rekla je Katarina Paunović, specijalista higijene.

Sokovi od ceđenog voća i povrća, mlečni napici odlična su užina u ovakvim danima. Ipak, voda je najvažnija i pijte je i kada niste žedni.. A kada osetite zamor ili pad koncentracije, opet pijte vodu, jer lekari kažu da je i to signal prikrivene žeđi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nagli pad temperature - šok za telo

Izvor: medio.rs, 22.Jul.2012

Posle jučerašnjih maksimalnih 39 stepeni u Srbiji će danas biti oblačno sa kišom uz osetan pad temperature, što može da izazove probleme hroničnim bolesnicima.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.