Nadoknadite minerale kestenom

Izvor: Blic, 08.Nov.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadoknadite minerale kestenom

Kesten je voće sa velikom kaloričnom vrednošću, veoma sličan žitu, posebno suvi kesten. Sadrži dosta vitamina A, B i C, kalijuma, bakra, mangana, fosfora, sumpora, natrijuma i kalijuma.

- Kesten treba koristiti kod anemije, fizičke i intelektualne iscrpljenosti, kao energetsku podršku kod rasta, a posebno je preporučljiv kod rekovalescenata i osoba koje imaju proširene vene ili hemoroide - objašnjava Branka Mirković, nutricionista. - Kesten ima antiseptična i antianemična >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svojstva, i spada u energetski visokovredno voće, regenerator minerala, a deluje i osvežavajuće na organizam - dodaje ona.

Može da se jede svež, pečen, kuvan, prženi, kuvan kao pire, a može i da se koristi kao brašno za slatkiše.

Treba ga koristiti samo kad je sasvim zreo, dobro kuvan ili pečen. Ako ga jedete, onda kesten treba da bude jedino jelo i izbegavajte kombinacije sa drugom hranom da bi se lakše svario. Dijabetičari ne bi trebalo da ga jedu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.