Nadležnost poreskog organa

Izvor: Politika, 04.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadležnost poreskog organa

Poreski obveznik koji u toku godine ostvari ili počne ostvarivanje prihoda na kapitalne dobitke dužan je da podnese poresku prijavu, u roku od 15 dana od dana početka ostvarivanja prihoda, nadležnom poreskom organu, koji donosi rešenje o utvrđenom porezu ili o oslobođenju od plaćanja.

Pre donošenja rešenja, nadležna poreska uprava po pravilu poziva poreskog obveznika radi utvrđenja poreza. Ukoliko poreski obveznik ne podnese prijavu, poreska obaveza se utvrđuje na osnovu podataka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o ostvarenom kapitalnom dobitku kojima raspolaže poreski organ. U slučaju da je poreski obveznik platio porez na kapitalni dobitak, a kasnije stekne pravo na oslobođenje zbog rešavanja stambenog pitanja, on ima pravo na povraćaj uplaćenog poreza, ako podnese zahtev uz odgovarajuću dokumentaciju kojom dokazuje da je ostvareni kapitalni dobitak uložio u rešavanje svog stambenog pitanja.

Nadležan za podnošenje prijave je poreski organ na čijoj teritoriji poreski obveznik ima prebivalište u trenutku prodaje nepokretnosti. Ako poreski obveznik prodaje nepokretnost u kojoj stanuje, prijavu podnosi poreskom organu na čijoj teritoriji se nalazi ta nepokretnost, jer se poklapaju prebivalište poreskog obveznika i mesto nepokretnosti. Ako se mesto nepokretnosti i njegovo prebivalište ne poklapaju, prijavu podnosi poreskom organu na čijoj teritoriji ima prebivalište.

Ako dođe do promene prebivališta, bilo zbog prodaje neokretnosti na kojoj ima prebivalište ili iz drugih razloga, pre utvrđenja obaveze plaćanja poreza, nadležnost prelazi na poreski organ na čijoj teritoriji se nalazi novo prebivalište. Međutim, zbog nepreciznosti propisa, nejasno je ko će biti nadležan za povraćaj poreza ako je posle utvrđenja i plaćanja poreski obveznik promenio prebivalište.

Kada su u pitanju nerezidenti, lica koja nemaju prebivalište na teritoriji Srbije, oni podnose poresku prijavu poreskom organu na čijoj teritoriji je obveznik ostvario prihode, ali nejasno je da li je to mesto gde se nepokretnost nalazi (gde je zaključen i overen ugovor o kupoprodaji) ili mesto isplate cene.

Mr Radmila Bosanac

[objavljeno: 04.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.