Nadležni za reke a ne vode računa

Izvor: Blic, 01.Apr.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadležni za reke a ne vode računa

O beogradskim obalama ima ko da vodi računa, ali iz nekog razloga taj posao ne radi. Grad je preduzeće „Beogradvode“ osnovao pre više od dve godine, ali u njemu tvrde da još nemaju svu mehanizaciju potrebnu za čišćenje naslaga đubreta u gradskim rekama. Što se, pak, tiče groblja brodova koje nagrđuje Beograd od Savskog mosta do Sajma, ideja njegovog uklanjanja postoji, ali je godinama niko ne realizuje.

- Kao javno preduzeće, mi smo izvršni organ i samo sprovodimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gradske odluke - naglašava Ivan Karić, savetnik direktora „Beogradvoda".

Javno vodoprivredno preduzeće „Beogradvode" grad je osnovao u februaru 2008. godine i poverio mu održavanje obala i zaštitu reka od zagađenja. Nadležni u preduzeću svesni su, naravno, da su gradske obale atrakcija koju ne treba pokazivati turistima, ali kažu da su upravo u najtežim slučajevima bespomoćni.

- Još nemamo mehanizaciju koja bi nam omogućila sveobuhvatno čišćenje reka. Znamo za naslage smeća koje se gomilaju između splavova, ali njihovi vlasnici su ti koji su dužni da održavaju red. Ako to ne čine, to je posao za vodoprivrednu inspekciju. Od grada očekujemo i da napravi plan postavljanja splavova, da se problem jednom reši - kaže Dušan Dutina iz „Beogradvoda".

Groblje brodova na desnoj obali Save, gde se u vodi raspadaju desetine čamaca, brodova i šlepova, možda je i najteža bolest gradskih reka. Gradski čelnici još 2006. godine pregovarali su sa predstavnicima firme „Ivan Milutinović" o premeštanju ove brodske deponije na prikladniju lokaciju u blizini Ostružničkog mosta. Firma je, međutim, zapala u novčane nevolje, a program oporavka nije bio uspešan, pa je problem i danas aktuelan.

- Problem groblja brodova treba da reši Grad. Ni „Beogradvode" ni „Srbijavode" nemaju „jačinu" za to. Grad mora da odredi novu lokaciju, jer groblju zaista nije mesto tu gde je sada - dodaje Dušan Dutina.

Odgovorni u „Beogradvodama" podsećaju i da su dobili nadležnost nad bespravno građenim objektima na gradskim obalama koji, kako kažu, „prave opšti haos" na potezu od Bloka 45 do Ostružničkog mosta. I da bi taj problem bio rešen, međutim, potrebna je odluka Grada da pomenute objekte sruši.

Uprava za vode Grada Beograda najavila je da će uskoro formirati Gradsku vodoprivrednu inspekciju. Ovaj inspekcijski posao za sada, uz svoje redovne dužnosti, obavljaju komunalni inspektori, pa njihova neefikasnost nije iznenađenje. Novi vodoprivredni inspektori kontrolisaće samo obale i reke Beograda.

Smeta im vodostaj

Posle pisanja "Blica” o zapuštenom priobalju, iz Gradske uprave je saopšteno da će sa padom vodostaja, "Beogradvode” i sva nadležna komunalna preduzeća, „Čistoća”, „Zelenilo” i drugi početi veliku akciju čišćenja obala. Ovaj posao do sada nije mogao biti obavljen zbog visokog vodostaja i stalnog nanošenja novih količina otpada iz gornjih tokova Save i Dunava. Trenutno vodostaj varira, ali se nadamo da će hidrometeorološki uslovi uskoro biti povoljniji i da će ekipe moći da izađu na teren, rekao je Miloš Milovanović, direktor JVP „Beogradvode”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.