Nađeni tragovi eksploziva u olupini predsedničkog aviona Kačinjskog

Izvor: Blic, 30.Okt.2012, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nađeni tragovi eksploziva u olupini predsedničkog aviona Kačinjskog

Varšava - Poljski istražitelji našli su tragove eksploziva u olupini vladinog aviona koji se pre dve godine srušio u Rusiji, kada su poginuli predsednik Poljske Leh Kačinjski i još 95 ljudi, izvestio je danas dnevnik "Žečpospolita".

Tužioci i stručnjaci za eksploziv, koji su pregledali ostatke letelice u Rusiji, našli su na krilima i u kabini tragove eksploziva TNT i nitroglicerina, piše list, ne navodeći izvore.

U izveštaju je navedeno da je eksploziv >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pronađen i na tridesetak sedišta, kao i u području gde se 10. aprila 2010. srušio avion Tu-154 dok se približavao aerodromu u Smolensku, preneo je Rojters pisanje poljskog dnevnika.

Istražitelji su naveli da postoji mogućnost da tragovi eksploziva potiču od neeksplodarnih bombi iz vremena Drugog svetskog rata, koje su možda ostale u području gde se dogodila nesreća, naveo je list. Poljsko vojno tužilaštvo bi do kraja dana trebalo da odgovori na izveštaj, rekao je portparol tužilaštva.

Ruski istražitelji su za avionsku nesreću okrivili poljsku posadu, koja je pokušala da sleti po gustoj magli, dok su njihove poljske kolege zaključile da su odgovorni kontrolori leta jer su odobrili sletanje avionu.

Neke grupe za zaštitu ljudskih prava u Poljskoj, kao i glavna opoziciona stranka Prava i pravde, odbacile su rezultate tih istraga, navodeći da je udes zapravo bio ubistvo predsednika Kačinjskog i drugih političkih i vojnih lidera zemlje, koji su s njim leteli.

Istražitelji su, u zvaničnom izveštaju, rekli da nema dokaza da je u incident bila umešana treća strana.

U Varšavi je pre dva dana pronađen mrtav jedan od ključnih svedoka pada poljskog predsedničkog aviona, Remigiuš Mus, a istraga smatra da je reč o samoubistvu.

Mus, koji se u trenutku katastrofe nalazio u kabini aviona Jak-40 koji je sat pre tragedije sleteo na aerodrom "Smoljensk-Severni", i koji je preko radio veze slušao razgovore posade predsedničkog aviona s dispečerom u Smoljensku, pronađen je obešen u podrumu svoje kuće u predgradju Varšave.

To je drugi sličan inicident vezan za taj slučaj, pošto se januara ove godine poljski tužilac Mikolaj Pšibil, koji je učestvovao u istrazi, ubio na brifingu za medije, bez očiglednog razloga.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nađeni tragovi eksploziva u avionu Kačinjskog

Izvor: Vesti-online.com, 30.Okt.2012

Poljski istražitelji pronašli su tragove eksploziva u ostacima vladinog aviona koji se srušio u Rusiji pre dve godine, kada je poginuo poljski predsednik Leh Kačinjski i još 95 ljudi, objavio je poljski dnevnik "Žečpospolita"...Ostaci aviona koji je prevozio predsednika Poljske i ceo državni...

Nastavak na Vesti-online.com...

TNT nađen u avionu Kačinjskog?

Izvor: Kurir, 30.Okt.2012

Tragova eksploziva bilo je i na krilima aviona koji se srušio u Smolensku 10. aprila 2010. godine..VARŠAVA - Poljski forenzičari našli su tragove eksploziva o olupini aviona koji se srušio u Rusiji 2010. godine, kada je poginuo predsednik Poljske Leh Kačinjski i 95 putnika, piše danas poljski...

Nastavak na Kurir...

Poljska: Nema dokaza o eksplozivu u avionu Kaczynskog

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Okt.2012

Poljsko državno odvjetništvo izvijestilo je kako nema nikakvog dokaza o tragovima eksploziva u ostacima vladina zrakoplova koji se prije dvije godine srušio u ruskom Smolensku, pri čemu je poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski i još 95 ljudi, suprotno napisima u konzervativnom poljskom listu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.