Izvor: B92, 12.Dec.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nađena vredna dokumenta u Arhivu

Beograd -- Pretraživanjem depoa Arhiva Srbije otkrivene je 8.000 kutija dragocenih spisa i fotografija, pišu "Večernje novosti".

Nakon što su u avgustu slučajno pronađeni vredni istorijski spisi spremni za bacanje, arhivisti su u protekla tri meseca, iz dana u dan, vadili nove zavežljaje za koje niko u ovoj ustanovi nije ni znao da postoje.

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić kaže da su pronađene do sada nepoznate fotografije srpske vojske iz Balkanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ratova, čiji autor je Jevrejin ruskog porekla Samson Černov.

Pronađeni su i spisi iz 17. veka, kao i korpus građe austrijske administracije u Beogradu od 1718. do 1739. godine, pisan na gotici.

Nađeni su i mikrofilmovi iz Austrije koji su Srbiji dostavljeni početkom osamdesetih godina dvadesetgo veka. Na 774 rolne smešteno je pola miliona stranica dokumenata i fotografija o Prvom svetskom ratu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.