Izvor: B92, 15.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nađena tela boraca

Vinkovci, Zagreb -- Obdukcija tela nađenih na poljoprivrednom dobru kod Vinkovaca ukazuje na to da se radi o pripadnicima jedinica vojske SFRJ.

Sve četiri žrtve ubijene su hicima u glavu, najverovatnije u leto 1992. Ostaci tela nađeni su na području na kom nisu vođene borbe. Ubijeni su u trenutku smrti imali od 20 do 55 godina. Patolog je potvrdio da žrtve nisu bile vezane. Tela su nađena u utorak, tokom iskopavanja kanala za navodnjavanje na poljoprivrednom dobru Sopot, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedaleko od Vinkovaca.

"Kod trojice definitivno postoje prostrelne rane glave, što nije isključeno za četvrtog", rekao je predsednik Županijskog suda u Vukovaru Ante Željko.

Hrvatski mediji javljaju da odeća na telima ukazuje na to da je reč najverovatnije o pripadnicima srpskih snaga jer dva tela imaju civilnu odeću, a dvojica pantalone kakve su nosili pripadnici srpske policije.

"Dvojica su imala vojničke čizme, izgledaju kao one, kako smo ih mi zvali, oficirske čizme koje su nosili oficiri JNA", rekao je patolog Anto Blažanović.

Kod jedne žrtve nađen je i upaljač s natpisom "Fabrika cementa Beočin", pa se pretpostavlja da potiče iz tog kraja. Dvojici je utvrđen identitet, ali njihova imena još nisu saopštena.

Analiza DNK koja će biti obavljena u Zagrebu potvrdiće ko su žrtve. Tužilaštvo u Zagrebu treba naknadno da utvrdi da li će o tom slučaju biti otvorena istraga jer je nejasno na koji način su žrtve dospele na Sopot.

Komisija Vlade Hrvatske za zarobljene i nestale već se izjasnila da slučaj nije u njihovoj nadležnosti jer su tela nađena u području u kom nije bilo ratnih dejstava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.