Nadareni đaci prijemni će polagati na klasičan način

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2020, 16:46

Nadareni đaci prijemni će polagati na klasičan način

Nadareni učenici, koji žele da upišu specijalizovana odeljenja gimnazija prijemni će polagati na klasičan način. Kada će to biti još se ne zna, preduslov je da se stabilizuje epidemiološka situacija sa novim koronavirusom, ukine vanredno stanje i deca vrate u školske klupe.

Ministarstvo prosvete najavilo je ranije da će nadareni učenici prijemni polagati onlajn posle Uskrsa, ali se od toga odustalo jer se anketom, koju su zainteresovani kandidati popunjavali, došlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do podatka da 10 odsto učenika nema tehničke mogućnosti za to - računar sa kamerom.

Matematička gimnazija u Beogradu i ove godine upisaće u prvi razred pet odeljenja po 20 učenika, a direktorka te obrazovne ustanove Mirjana Katić kaže za Tanjug da je klasičan način polaganja prijemnog najbolje rešenje.

"Mislim da tehnološki, a ni kao društvo nismo spremni za onlajn testiranje. Bilo bi možda zloupotreba, a onda to ne bi bio najbolji izbor đaka na čemu insistira naša škola 53 godine", kaže Katić.

Prethodnih godina kandidati koji žele da upišu Matematičku gimnaziju prijavljivali su se elektronskim putem ili su lično dolazili u određene, zakazane termine u školu. Ove godine to je izostalo, zbog vanredne situacije.

Osmaci koji žele da upišu specijalizovana odeljenja mogu se prijaviti elektronskim putem Ministarstvu prosvete. Prijavljivanje je počelo 31. marta i trajaće do 7. aprila. Prijave se šalju na sajt https://prijavazaprijemni2020.mpn.gov.rs/

Filološka gimnazija u Beogradu već od decembra počela je besplatnu pripremu osmaka za prijemni , koji žele da upišu tu školu. Formirano je osam grupa, a direktorka te gimnazije Dragana Ćećez Iljukić kaže za Tanjug da su pripremu priveli kraju, ali da će ako bude trebalo raditi i onlajn pripremne časove.

U stalnoj su komunikaciji sa kandidatima, na raspolaganju su im testovi koje su radili kandidati prethodnih godina.

Filološka gimnazija u prvi razred upisuje sedam odeljenja, a ove godine je trebalo da prime jedno umetničko odeljenja - audiovizuelne i scenske umetnosti.

"Primamo sedam odeljenja sa po 24 učenika, a proučava se deset jezika. Očekujemo odobrenje Ministarstva prosvete za norveški jezik", kaže Ćećez Iljukić.

On podseća da je u redovnim uslovima planirano da prijemni počne 9. maja, testom iz stranog jezika, a da je test iz srpskog jezika bio zakazan za 16. maj. Sa prekidom škole zbog novog koronavirusa sve će biti pomereno. Do kada, još se ne zna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.