Nacrt zakona o izvršenju

Izvor: RTS, 09.Feb.2010, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacrt zakona o izvršenju

Osnovni cilj novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju jeste da se skrati put od dobijene izvršne isprave do sprovedenog izvršenja i konačnog ostvarivanja prava, izjavila je ministarka Malović na predstavljanju Nacrta zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Srbija je među poslednjima u Evropi po efikasnosti izvršenja sudskih presuda, sa svega pet odsto namirenja, što stvara pravnu nesigurnost građana i odvraća investitore, a to bi trebalo da se promeni donošenjem novog Zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o izvršenju i obezbeđenju, čiji je nacrt danas predstavljen u Palati Srbija.

"Sadašnji Zakon o izvršnom postupku ima mnoge mane koje su uticale da se posle izvršnosti presude vodi još jedan sudski postupak sa neizvesnim i uglavnom neprimereno dugim trajanjem, nekada i duže od prethodnog parničnog postupka. Time su obesmišljeni princip pravičnog suđenja, pravna sigurnost i pravna izvesnost", rekla je ministarka pravde Snežana Malović.

Snežana Malović je na skupu Nacrt zakona o izvršenju i obezbeđenju: ključne izmene rekla da bi novi zakon, čiji je nacrt rađen protekle dve godine, trebalo da obezbedi brzo i efikasno izvršenje sudskih odluka u građanskim i privrednim postupcima.

Ministarka pravde je kao "najveću novinu" u reformi izvršnog postupka i nacrtu zakona navela sistem dvojakog načina izvršenja sudskih odluka, odnosno uvođenje privatnih profesionalnih izvršitelja, pored postojećih sudskih izvršitelja.

"Poverilac, posle pravosnažne odluke o izvršenju, može da bira da li će izvršenje poveriti sudskom ili privatnom profesionalnom izvršitelju.

Profesionalni izvršitelji - nova pravosudna profesija

Profesionalni izvršitelji biće nova pravosudna profesija sa javnim ovlašćenjima u pravosudnom sistemu i oni će preuzeti deo sudskih poslova", rekla je Snežana Malović.

Ona je dodala da će privatni izvršitelji obavljati značajne poslove koje su ranije obavljali sudski izvršitelji i da se zato od njih očekuje stručnost i efikasnost. Istakla je da će oni "dobijati određenu nagradu" od onih koji ih angažuju, ali će i odgovarati svojom imovinom za štetu koju, eventualno, pričine svojom krivicom.

"Na svakih 30.000 stanovnika trebalo bi da bude po jedan izvršitelj, što znači oko 70 privatnih izvršitelja samo u Beogradu, a zavisno od potrebe, broj izvršitelja moći će da bude povećan", rekla je ministarka pravde.

Snežana Malović se zahvalila američkom narodu i Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) na podršci u izradi nacrta zakona.

Nema pravde bez izvršenja sudskih odluka 

Ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik naglasila je da je izvršenje sudskih odluka centralno pitanje moći države u obezbeđivanju pravde građanima.

"Nema pravde bez izvršenja sudskih odluka. Reforma sistema izvršenja suštinski je značajna i za ekonomski razvoj Srbije. Nacrt zakona je izuzetno važan zbog ekonomije i drago mi je zbog javne rasprave koja se vodi o zakonu pre nego što će otići u parlament, jer je iskustvo pokazalo da javna diskusija uvek dovodi do boljeg i efikasnijeg zakona", rekla je Meri Vorlik.

Ambasadorka je navela da su SAD preko USAID-a proteklih godina radile sa Vladom Srbije na jačanju temelja srpske ekomomije i stvorile uslove za poboljšanje klime za investiranje u Srbiji.

"Uspeli smo da zakone u Srbiji dovedemo u sklad sa standardima EU. Želimo da pripremimo Srbiju za ulazak u EU i da ona zauzme mesto konkuretnog igrača na međunarodnom tržištu", rekla je Meri Vorlik.

Izvršenje je ključni korak u poboljšanju poslovne klime u Srbiji, jer investitori neće uložiti novac, ako nisu sigurni da postoje pretpostavke za sigurno poslovanje.

Vorlikova je istakla da će jači Zakon o izvršenju i obezbeđenju sprečiti zloupotrebe onih koji nisu spremni da poštuju zakon i ignorišu odluke suda, jer misle da neće snositi nikakve posledice.

U radnoj grupi za izradu nacrta zakona bili su sudije, advokati, pravnici u bankama, privrednim komorama i javnim komunalnim preduećima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predstavljen nacrt o izvršenju presuda

Izvor: NaDlanu.com, 09.Feb.2010

BEOGRAD, 9. februara 2010. (Beta) - Srbija je među poslednjima u Evropi po efikasnosti izvršenja sudskih presuda sa svega pet odsto namirenja, što stvara pravnu nesigurnost građana i odvraća investirore, a to bi trebalo da se promeni donošenjem novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju, čiji je...

Nastavak na NaDlanu.com...

Naplata samo pet odsto presuda

Izvor: B92, 09.Feb.2010

Beograd -- Srbija je među poslednjima u Evropi po efikasnosti izvršenja sudskih presuda, pošto se u našoj zemlji naplati svega pet odsto presuda, kaže ministarka pravde...Ministarka pravde Snežana Malović rekla je da to stvara pravnu nesigurnost građana i odvraća investirore i najavila da bi...

Nastavak na B92...

Nacrt zakona o izvršenju

Izvor: S media, 09.Feb.2010

Osnovni cilj novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju jeste da se skrati put od dobijene izvršne isprave do sprovedenog izvršenja i konačnog ostvarivanja prava, izjavila je ministarka Malović na predstavljanju Nacrta zakona o izvršenju i obezbeđenju. ..Srbija je među poslednjima u Evropi po efikasnosti...

Nastavak na S media...

Efikasno izvršenje sudskih odluka

Izvor: Kurir, 10.Feb.2010, 05:02

BEOGRAD - Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je juče da rešenja iz novog zakona o izvršenju i obezbeđenju treba da obezbede brzo i efikasno izvršenje sudskih odluka, i istakla da je uvođenje nove pravosudne profesije, privatnog sudskog izvršitelja, najveća novina u reformi izvršnog...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.