Nacrt statuta AP Vojvodine: Umesto Vlada Vojvodine - Pokrajinska vlada

Izvor: Blic, 08.Maj.2014, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacrt statuta AP Vojvodine: Umesto Vlada Vojvodine - Pokrajinska vlada

Novi Sad -Sednica Skupštine Vojvodine, na kojoj će se raspravljati o Predlogu Statuta te pokrajne, biće održana u sredu, 14. maja, najavio je danas predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor.

Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Pokrajine, kao ovlašćeni predlagač, utvrdio je na današnjoj sednici tekst predloga novog Statuta Vojvodine i uputio ga Skupštini Vojvodine na dalje postupanje.

Na osnovu člana 185. stav 2 Ustava Srbije, Statut autonomne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pokrajine donosi njena skupština, uz prethodnu saglasnost Skupštine Srbije.

"Sve smo uspeli da sačuvamo, da diskurs držimo u jednom zatvorenom krugu otvorenih ljudi i sa zadovoljstvom mogu da kažem da je Skupština Vojvodine pokazala da je ozbiljna institucija. Pokazali smo da, bez obzira na to što različiti politički akteri oko nekih stvari imaju različite stavove, oko izbegavanja određenih opasnosti imaju dovoljnu dozu razumevanja i odgovornosti. To je nešto što nam daje nadu da politički život u Srbiji jednoga dana može da bude takav", naveo je Pastor u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, nije bilo nikoga od aktera donošenja Nacrta statuta ko u nekom delu nije popustio u svojim stavovima.

On je izrazio uverenje da će ovaj akt na sednici Skupštine Vojvodine imati ako ne apsolutnu podršku, onda minimalno podršku više od dve trećine pokrajisnkih poslanika.

Za usvajanje teksta danas je glasalo devet od 11 prisutnih članova Odbora, dok su ekspert imenovan koga je u radnu grupu imenovala LSV Srđan Sikinić i poslanik DSS Branislav Ristivojević, bili uzdržani.

Ustavni sud Srbije je krajem prošle godine osporio dve trećine odredaba Statuta Vojvodine i naložio pokrajinskom parlamentu da do 6. juna usaglasi sporne odredbe sa Ustavom Srbije.

U pokrajinskom parlamentu većinu čini koalicija Demokratske stranke, LSV i Saveza vojvođanskih Mađara.

Najviše polemike bilo je oko predloga tradicionalnih simbola Vojvodine, a posebno oko naziva izvršnog organa, jer je radna grupa predložila naziv "Izvršno veće AP Vojvodine", a odbor je usvojio predlog "Pokrajinska vlada".

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Postignuta saglasnost oko teksta Statuta Vojvodine

Izvor: Danas, 09.Maj.2014, 00:35

Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Pokrajine utvrdio je konačan tekst predloga novog Statuta AP Vojvodine i uputio ga pokrajinskoj skupštini na dalje postupanje. Sporna tačka da je autonomija Vojvodine nastala Ustavom iz 2006. izbačena je, a Vlada Vojvodine neće biti preimenovana u Izvršno...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.