Izvor: Blic, 28.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalno blago čami u depoima

Nacionalno blago čami u depoima

KRAGUJEVAC - Zbog neadekvatnih uslova u kojima radi kragujevački Narodni muzej, dve reprezentativne stalne postavke koje su godinama privlačile pažnju Kragujevčana i turista tavore u depoima, čekajući da Amidžin konak dobije siguran krov nad glavom.

- Arheološka postavka 'Stare kulture na tlu centralne Srbije od praistorije do srednjeg veka' konzervirana je pre deceniju i po, jer je par stotina eksponata bilo ugroženo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od vlage. Pred NATO bombardovanje skinuta je i postavka 'Kragujevac i njegovo područje u 19. veku' koja je bila izložena na spratu da bi se sačuvali vredni predmeti. Ni jedna ni druga još nisu vraćene jer restauracija Amidžinog konaka do danas nije kompletno završena, krov i dalje prokišnjava - kaže Miroslav Banović, viši kustos i bivši direktor Narodnog muzeja u Kragujevcu.

Prema njegovim rečima, izložbeni prostor mogao bi da se osposobi i vredni eksponati nađu na svoja mesta najdalje za godinu dana. Arheološku postavku čine izuzetno vredni predmeti iz kamenog doba, butne kosti mamuta iz Risovače, ostaci skeleta medveda iz Velikih Komarica, delovi grobova iz Dobrače u kojima je pronađena i urna, predmeti od keramike i klesanog kamena iz rimskog doba i brojni drugi.

Istorijsko-etnološku postavku činili su oružje i oprema srpskih ustanika, originalnih predmeta sa dvora kneza Miloša Obrenovića, srpskih muških i ženskih nošnji, predmeta koji su se koristili u pokućstvu u prvoj polovini 19. veka, starog kovanog novca i drugih dragocenosti. Sada je u depoima ove ustanove. Anterija knjeginje Ljubice, protkana zlatom i srebrom, nakon 180 godina ponovo je u Kragujevcu, i to u Narodnom muzeju gde je nekada bio knežev dvor. Reč je o reprezentativnom primerku orijentalne nošnje iz prve polovine 19. veka koji je pripadao ženi kneza Miloša Obrenovića. Ovo je prvi lični odevni predmet koji poseduje ova ustanova.

S. A. Lukić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.