Nacionalni saveti manjina prema planu

Izvor: RTS, 03.Jul.2010, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalni saveti manjina prema planu

Konstituisani i nacionalni saveti albanske i bugarske manjine. Predsednici Galip Bećiri i Zoran Petrov. Preostali saveti biće konstituisani u roku, kaže državni sekretar Aniko Muškinja Hajnrih.

Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine izabrao je na današnjoj sednici za predsednika Zorana Petrova sa liste Bugarska zajednica za Evropsku Srbiju.

Petrov je poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije i šef Parlamentarne grupe za saradnju s Bugarskom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Na sednici u Bujanovcu konstituisan je Nacionalni savet Albanaca, a za predsednika izabran je profesor filozofije Galip Bećiri iz Partije za demokratsko delovanje.

Bećiri je profesor filozofije i dosadašnji predsednik mesne zajednice Veliki Trnovac.

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Aniko Muškinja Hajnrih izjavila je da je, ne računajući albansku i bugarsku manjinu, da je do sada devet nacionalnih manjina formiralo nacionalne savete, a da će preostali biti formirani u zakonskom roku.

Nacionalne savete su, osim albanske i bugarske manjine, već su formirale vlaška, mađarska, nemačka, hrvatska, slovenačka, rusinska, slovačka, bunjevačka i romska nacionalna manjina.

Muškinja Hajnrih je navela da predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava rukovode tokom svake sednice do izbora radnog predsedništva, koje sprovodi postupak verifikacije mandata i izbora predsednika.

Državna sekretarka je istakla da će Ministarstvo omogućiti Makedonskoj nacionalnoj zajednici održavanje treće elektorske skupštine, pošto to telo, usled nedostatka kvoruma, ni u drugom pokušaju nije izabrano.

Ministarstvo je objavilo javni poziv za podnošenje elektorskih prijava radi dopune broja elektora. Nakon potvrđivanja elektorskih prijava, 29. avgusta, biće održana nova elektorska skupština, rekla je Muškinja Hajnrih i dodala da elektorske prijave koje su do sada potvrđene ostaju važeće.

Neposrednim izborima nacionalne savete su birali albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, romska, rumunska, rusinska, slovačka, ukrajinska i češka nacionalna manjina, dok su hrvatska i slovenačka nacionalna manjina nacionalne savete izabrali na elektorskim skupštinama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.