Nacionalna garda Ohaja Kliničkom Centru Niš nudi donacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2018, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalna garda Ohaja Kliničkom Centru Niš nudi donacije

Delegacija Nacionalne garde Ohaja posetila je Kliniku za kardiohirurgiju Kliničkog centra Niš, a direktor te klinike Dragan Milić naveo je da će zahvaljući donaciji Nacionalne garde u junu ove godine broj operacija na toj klinici sa 250 moći da se podigne na 500.

Milić, koji je i osnivač Kluba srpsko-američkog prijateljstva i saradnje, kaže da je kompletna donirana oprema u funkciji, te da je prošle nedelje na klinici na čijem se čelu nalazi urađeno 12 kardiohirurških >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << intervencija za nedelju dana, dok je prosek ranije bio četiri do pet operacija.

On je naveo da je potrebno još osoblja koje bi, uz opremu koja se koristi, omogućilo da se uradi i više od 500 operacija, što bi eleminisalo liste čekanja.

"Stopa smrtnosti na našoj klinici je svega 1,8 odsto i na tome se zahvaljujem i donorima i zaposlenima, a sa američkom vojskom dogovaramo buduće donacije", rekao je Milić.

On je istakao da je obezbeđivanje sredstava za kupovinu opreme za laboratoriju za genetska istraživanja i hajla tipizaciju "gotovo pred realizacijom", te da će to podići nivo zdravstva u celoj Srbiji.

"To će biti prva takva laboratorija u Srbiji, a donacija će, kao i prethodna, biti više od 400.000 evra. Laboratorija će se nalaziti na Medicinskom fakultetu u Nišu", rekao je on.

Sa delegacijom koja je danas posetila KC Niš došao je i osnivač humanitarne organizacije "Spirit of America", Džim Hejk, koji je naveo da se ta organizacija finansira od donacija građana SAD, te dodao da je Amerikancima veoma stalo do Srbije i Srba.

On je podsetio da se pre 100 godina, za vreme američkog predsednika Vudro Vilsona, srpska zastava vijorila na Beloj kući i dodao da to predstavlja specijalnu vezu između Srbije i SAD.

Hejk je naveo da su savezništva i prijateljski odnosi prioritet SAD što, kako kaže, pokazuje i odluka sekretara za odbranu SAD Dzejmsa Matisa da jačanje savezništva stavi na vrh prioriteta strategije nacionalne odbrane.

On je dodao da treba graditi zajedničku budućnost i istakao da se slaže sa rečima ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota da je važno raditi na tome da se Srbija i SAD ponovo približe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.