Nacionalna frekvencija nije dodeljena

Izvor: Politika, 05.Feb.2014, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalna frekvencija nije dodeljena

Za odlaganje odluke o novom nacionalnom emiteru glasalo osam od devet članova Saveta RRA. – Odluka da li će TV Nova ili TV Kopernikus dobiti frekvenciju do 8. aprila

Nacionalna frekvencija koju je svojevremeno koristila TV Avala ni juče nije dodeljena, a odluku o tome hoće li ona biti uručena jednoj od dve televizije koje su se konkurisale – TV Nova ili TV Kopernikus, Radiodifuzna agencija (RRA), po zakonskoj proceduri, mora da donese do 8. aprila.

Članovi Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << RRA trebalo je da na jučerašnjoj sednici odluče da li će jednoj od dve televizije koje su konkurisale za nacionalnu frekvenciju ona biti dodeljena. Ali, kako za „Politiku” kaže Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA, ovo telo juče nije odlučivalo o dodeli pomenute frekvencije, već je ta odluka skinuta sa dnevnog reda i prebačena na neku od narednih sednica.

– Želimo da još neke stvari proverimo kako bi naša odluka bila potpuno ispravna. Završili smo formalnopravni deo, ali članovi Saveta hoće da se obave još neki razgovori i da se provere određene pojedinosti – objašnjava Karadžić.

Savet RRA nema razloga da žuri sa ovom odlukom, ali takođe neće ni da odugovlači, rok za njeno donošenje je 8. april, kaže Karadžić i dodaje da „Savet sigurno neće čekati poslednji dan da odluči”.

Inače, sednica Saveta RRA, održana u sedištu ove institucije u Beogradu, počela je nešto posle 13 časova i trajala je oko 40 minuta, bila je zatvorena za javnost pa su novinari udaljeni iz sale za sastanke i zamoljeni da čekaju zvanično saopštenje u drugoj prostoriji, a svih devet članova prisustvovalo je sastanku kojem je predsedavao episkop jegarski Porfirije, predsednik Saveta RRA. Na početku sastanka članovi Saveta su glasali o tome da li da odlože odluku o dodeli nacionalne frekvencije i za odlaganje je bilo osam članova, a protiv jedan član ovog tela.

– Sa pravnog stanovišta, Savet RRA ima samo jednu zakonsku obavezu – da u dogledno vreme donese odluku da li će neko dobiti frekvenciju ili ne. Verovatno da u ovom trenutku u samom Savetu ne postoji većina za donošenje odluke, pa je bilo bolje da se izbegne rasprava o ovoj temi i da se ona odloži za neku narednu sednicu – kaže za „Politiku” Miloš Stojković, stručnjak za medijsko pravo.

Savet RRA može da odlaže odluku o dodeli frekvencije u zakonskom roku. Može se očekivati da jednom od kandidata dodeli dozvolu, ali i da frekvencija uopšte ne bude dodeljena, kaže Stojković.

– Ako sada frekvencija ne bude dodeljena, zvuči mi neverovatno da konkurs bude ponovo, treći put raspisan. U Zakonu o radio-difuziji stoji da RRA raspisuje konkurs ako ima upražnjene frekvencije. Ova agencija to tumači tako da uvek mora da raspiše konkurs. Kada se donese odluka, sledi period za žalbe od osam dana, a onda teoretski, ukoliko se frekvencija ne dodeli, ponovo može da se raspiše konkurs. Ali praktično gledano, ako imate dva neuspela konkursa na kojima su učestvovali isti kandidati koji nisu dobili potrebnu većinu glasova članova Saveta, onda treba da se zapitamo da li je to put kojim treba da idemo i da li uopšte ta frekvencija treba da se dodeljuje – kaže Stojković.

Podsećamo, ovo je drugi konkurs koji je za nacionalnog emitera raspisala RRA, jer na prvom TV Nova i TV Kopernikus, koje su jedine i tada konkurisale za dozvolu, nisu dobile većinu glasova članova Saveta RRA.

Posle raspisivanja drugog konkursa RRA za dodelu nacionalne frekvencije u oktobru prošle godine, koji je završen 30. decembra 2013, pojavile su se sumnje da li je sproveden po zakonskoj proceduri, jer je raspisan pre nego što je na snagu stupio Pravilnik o utvrđivanju plana raspodele frekvencija. Takođe, na drugom konkursu ponuđena je mreža sa 21 frekvencijom, a ne sa 33 frekvencije, koliko je imala TV Avala i koliko je ponuđeno u prvom, neuspelom konkursu. Zbog toga su iznete sumnje da budući nacionalni emiter neće imati pokrivenost na celoj teritoriji Srbije.

Na naše pitanje da li je Savet RRA na jučerašnjoj sednici razmatrao navodne nepravilnosti koje su pratile konkurs, na koje su pojedini stručnjaci ukazivali krajem prošle godine, Goran Karadžić odgovara da to nije bila tema sednice i da je konkurs sproveden po zakonu.

Dejana Ivanović

objavljeno: 06.02.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.