Izvor: Blic, 07.Jul.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naći dobro odmeren odnos između mladosti i iskustva

Rezultati istraživanja koje je sprovela firma „Menpauer" pokazuju kako je svaki drugi britanski poslodavac spreman da zaposli starije osobe zbog njihovih znanja i veština koje nedostaju mladim zaposlenima. Međutim, većina zaposlenih radiće samo do 65. godine života.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 2.122 britanske firme i 1.085 zaposlenih, a pokazuje kako 52 odsto firmi želi da zaposli osobe starije od 65 godina. Međutim, 81 odsto ispitanih zaposlenih naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je kako ne žele da nastave s radom kad dođu u kasne šezdesete.

Od deset poslodavaca, sedam bi ih pristalo da ponudi fleksibilno radno vreme starijim zaposlenima na sledećih deset godina, a velika većina (84 odsto) objašnjava kako veruje da bi to doprinelo zadržavanju zaposlenih. S druge strane, samo 63 odsto zaposlenih očekuje kako će ubuduće raditi fleksibilno.

Mark Kejhil iz „Menpauera" navodi kako se poslovni svet danas razvija brže nego ikad pre, a fleksibilnost je od izuzetne važnosti i za poslodavce i za zaposlene. On kaže kako poslodavci moraju da imaju razumevanja za brige svojih zaposlenih, ali i da ovi drugi moraju biti svesni potreba poslovnog sveta.

„I za jedne i za druge, pravi je izazov da uspostave ravnotežu", zaključuje Kejhil.

I najveće kompanije u drugim delovima sveta, Švedskoj, Nemačkoj, Irskoj, Danskoj, Holandiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi ili Japanu, na primer, razvijaju sisteme kojima bi osigurali da kvalitetni stručnjaci i posle odlaska u penziju ostanu u kontaktu i vezani za firmu. Tako nekoliko američkih kompanija koje se bave najsavremenijim IT tehnologijama, pozivaju svoje penzionere na sastanke jednom godišnje ili čak jednom u šest meseci. Tom prilikom im najčešće predstavljaju projekte koji su u pripremi i traže njihovo mišljenje. Ovakva praksa je u priličnoj meri institucionalizovana i podrazumeva i određenu vrstu nadoknade za članove ovih „saveta mudrih".

Brojne firme su uvele rad sa skraćenim radnim vremenom, rad od kuće, ponudile odlična zdravstvena osiguranja, usavršile modele mentorstva i savetovališta, i to ne samo u elitnim i visokoobrazovanim zanimanjima.

Najvećih 20 industrijskih udruženja u SAD čak je sklopilo savez kako bi zajednički razvili najbolje mehanizme za zadržavanje i privlačenje iskusnih radnika.

Trend koji će nas mimoići?

Prema procenama stručnjaka, broj zaposlenih između 50 i 64 godine u EU će se u sledećih 20 godina povećati za čak 25 odsto, a u SAD za 50 odsto.

Međutim, prema mišljenju domaćih analitičara, takav trend neće biti i kod nas. To je potvrdilo i istraživanje o starosnoj diskriminaciji kod zapošljavanja. Na uzorku od 1.134 ispitanika, utvrđeno je kako čak 66 odsto ispitanih smatra da određeni posao nisu dobili zbog starosne diskriminacije (kod žena 77 odsto). Takođe, ispitanici koji smatraju da postoji starosna diskriminacija u firmi u kojoj rade, procenili su starosne granice iznad kojih njihovi poslodavci izbegavaju zapošljavanje.

Ispitanici smatraju da su poslodavcima nepoželjne sve žene starije od 35,9 godina, kao i muškarci iznad 39,3 godine starosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.