Načelnik američkog generalštaba poziva Tursku da pomogne u odvraćanju nuklearnih ambicija Irana

Izvor: Southeast European Times, 07.Sep.2010, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Načelnik američkog generalštaba poziva Tursku da pomogne u odvraćanju nuklearnih ambicija Irana

Načelnik Združenog generalštaba Američke vojske pohvalio je Tursku i porekao da Sjedinjene Države planiraju da koriste teritoriju te zemlje za premeštanje borbenog oružja iz Iraka.

06/09/2010

(Zaman, Defpro.com - 06/09/10; Hurijet - 05/09/10; AP, AFP, Blumberg, CNN, VOA, Jnetnews, Sinhua, Hurijet - 04/09/10)

Američki admiral Majk Malen, načelnik Združenog generalštaba, pozvao je u subotu (4. septembar) Tursku da se pridruži naporima usmerenim na >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << odvraćanje Irana od sticanja nuklearnog oružja. On je pohvalio zemlju zbog uloge koju igra u regionu i misijama koje vodi NATO.

Najviši vojni zvaničnik američkih oružanih snaga doputovao je u zvaničnu posetu Ankari u petak, otprilike tri meseca nakon što je Turska početkom juna glasala "protiv" četvrte runde sankcija UN toj islamskoj republici.

Malen, koji je takođe najviši vojni savetnik američkog predsednika Baraka Obame, naglasio je da svrha njegove posete nije da se osporava taj korak Turske.

"Nisam došao ovde da dovodim u pitanje ili na bilo koji način pobijam odluku Turske da ne podrži sankcije UN protiv Irana", rekao je on na konferenciji za novinare održanoj u subotu u Ankari. "Primećujem, sa zahvalnošću, izloženu nameru vaše vlade da sprovede te sankcije".

Turska i Sjedinjene Države imaju isti cilj da se Iran spreči da dostigne sposobnost izrade nuklearnog oružja, tako da obe zemlje moraju da ulože sve moguće napore "da osiguraju da se to ne desi", dodao je Malen.

Jedan od ciljeva admiralove posete bio je da se sastane sa generalom Isikom Kosanerom, koji je došao na funkciju novog načelnika Generalštaba Turske vojske 27. avgusta. On je rekao da je došao u Ankaru da lično čestita svom kolegi, kao i da potvrdi posvećenost američke vojske jačanju njenog "ionako bliskog radnog odnosa" sa turskim oružanim snagama.

"Takođe sam želeo da mu se zahvalim za liderstvo Turske u regionu", dodao je Malen, pohvalivši zemlju zbog njenog doprinosa nizu misija koje vodi NATO, kao što su one na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i u Avganistanu.

Turska, koja ima kontingent od otprilike 1.700 vojnika u Avganistanu, učestvuje u sprovođenju policijske obuke i daje osoblje za timove za obnovu u toj zemlji, a trenutno je zadužena i za trupe Međunarodnih bezbednosnih snaga za podršku (ISAF) u regionu oko Kabula. Malen je rekao da bi trebalo da produži period svoje komande, koji ističe u oktobru.

"Želeli bismo da Turska nastavi sve te napore, jer su oni bili toliko važni u Avganistanu i takođe zbog kritičnog trenutka u kojem smo se sada našli u Avganistanu".

Malen je takođe u petak održao razgovore sa turskim ministrom odbrane Vedždijem Gonulom, a narednog dana i sa premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom, ali posle tih sastanaka nisu objavljivana saopštenja.

Obraćajući se izveštačima na konferenciji za novinare u Ankari, Malen je porekao spekulacije u medijima da je svrha njegove posete da se pregovara o povlačenju teške opreme i oružja iz Iraka preko turske teritorije. Vašington nema takve namere, rekao je Malen.

"Mi ne transportujemo oružje preko Turske, niti planiramo to u budućnosti", istakao je on. "Izveštaji ili nagoveštaji koji govore suprotno jednostavno su netačni i potpuno bez uporišta".

Malen je počeo posetu samo nekoliko dana nakon što je predsednik Obama najavio okončanje borbene misije Sjedinjenih Država u Iraku. On je rekao novinarima da je 38.000 komada prevoznih sredstava i preko 2 miliona drugih komada opreme već premešteno iz Iraka "tiho, bez incidenta".

"Svakako, nijedan deo vojne opreme i niko od ljudi nije prošao kroz Tursku", rekao je Malen.

Vašington i Bagdad su se dogovorili da poslednji američki vojnici napuste Irak do kraja 2011, objasnio je on.

"Povukli smo skoro 100.000 vojnika prema sadašnjem dogovoru; isto ćemo učiniti u narednih 15 ili 16 meseci", rekao je Malen. "Nisu donete nikakve odluke u smislu kako to učiniti", dodao je on, ukazujući da će bilo kakvi razgovori o budućem strateškom partnerstvu između dve zemlje početi kada nova iračka vlada preuzme dužnost.

Govoreći o mogućem uključivanju Turske u planirani protivraketni štit nad južnom Evropom, sa ciljem suprotstavljanja predviđenim pretnjama koje dolaze od zemalja kao što je Iran, Malen je rekao da su u toku razgovori o tom pitanju u NATO-u.

"Članstvo NATO-a smatra da je postojanje sastava protivraketne odbrane vrlo važna mogućnost koja treba da se uspostavi i razvija sa vremenom", rekao je Malen. "Razgovarano je sa nekoliko članica NATO-a da se Turska, Bugarska i Rumunija uključe u smislu delova ovog... protivraketnog sastava i da li bi zemlje podržale instaliranje... Ti razgovori se nastavljaju".

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.