Nabujala reka odnela bebu i dete

Izvor: Studio B, 23.Apr.2014, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nabujala reka odnela bebu i dete

U selu Bankovac, u opštini Aleksinac, u Turijskoj reci utopilo se dvoje male dece, trogodišnja M. M. i njen jedanaestomesečni brat M. M, a policija i vatrogasci traže tela.

Vodostaj Južne Morave kod Đunisa je u opadanju i sada je niži za oko 30 centimetara, ali je Vlada Srbije upozorila na opasnosti od novog poplavnog talasa i pojave klizišta.

U selu Bankovac, u opštini Aleksinac, danas se u Turijskoj reci utopilo dvoje male dece, trogodišnja M. M. i njen jedanaestomesečni >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << brat M. M, a policija i vatrogasci traže tela.

Tim za spasavanje Vatrogasne jedinice iz Niša do sada je dva puta pretraživao korito reke.

Vođa tima Marko Radovanović rekao je da je tim, čim je oko 11 sati dobio informaciju šta se dogodilo, krenuo na teren sa ekipom iz Aleksinca, da su brzo izvršili pretragu reke uz pomoć čamca, ali bezuspešno.

"Do 15 časova izvršili smo još jednu pretragu celog korita Turijske reke do ušća u Južnu Moravu, ali tela dece nismo našli", rekao je Radovanović Tanjugu.

On je ukazao da Južnu Moravu ne mogu da pretražuju zbog nabujale vode, ali da će korito reke Turije pretraživati do kraja dana. Deca su se utopila na mestu koje je dva kilometra udaljeno od ušća Turijske reke u Južnu Moravu.

Portparol Policijske uprave u Nišu Maja Stojiljković rekla je ranije Tanjugu da su meštani prijavili nestanak trogodišnje devojčice i mališana 2013.godine, koji su zajedno sa majkom upali u reku, čiji je sadašnji nivo nakon kiše 70 centimetara.

Beba je bila u rukama majke B.M, a trogodišnja devojčica je bacala kamenčiće u reku, okliznula se i upala u nabujalu vodu. Majka je sa bebom ušla u vodu da spase devojčicu, ali ih je bujica sve povukla, rekla je Stojiljković.

Meštanin koji je prolazio uspeo je da iz matice izvuče i spase majku, ali je bujica odnela decu, čija tela sada traže policija i vatrogasne službe. Uviđaj je još u toku.

 

Južna Morava u opadanju, blagi rast vodostaja na Velikoj Moravi

Vodostaj Južne Morave kod Đunisa je u opadanju i sada je niži za oko 30 centimetara, rekao je Tanjugu Dušan Todorović iz kruševačkog Staba za vanredne situacije.

Prema njegovim rečima, naseljeno mesto Đunis više nije ugroženo.

Magistralni put Đunis - Deligrad je prohodan za saobraćaj, ali je još uvek zatvoren, kao i putni pravac Đunis - Mrzenica, napomenuo je Todorović.

"Na licu mesta je devet pripadnika vatrogasno - spasilačkog bataljona sa četiri vozila i četvoro radnika Policijske uprave" - precizirao je on i dodao da se voda povlači i iz dvorišta domaćinstava koja su bila ugrožena.

Vodostaj na Velikoj Moravi je malo porasato, ali osim u Ćupriji i Bagrdanu, nigde nije prešao redovnu odbranu od poplava, izjavio je danas Tanjugu načelnik Odeljenja za vanrdene sitauacije MUP Srbije za Pomoravski okrug Goran Kušić.

Maksimalni porast nivoa Velike Morave se "očekuje danas ili sutra", dodao je Kušić i napomenuo da Vodoprivredno preduzeće Ćuprija, koje ima ugovor sa JP Srbijavode, "zna gde su kritične tačke i stalno ih obilazi".

Kod Ćuprije i Bagrdana vodostaj je iznad granice redovne odbrane od polava, "sa tednecijom opadanja".

Prema izveštaju HMZS, vodostaj Velike Morave kod Varvarina je 307 centimetara, kod Bagrdana 568 i kod Ljubičevskog mosta 112 centimetara.

Radnici JKP "Standard" iz Jagodine, sa teškom mehanizacijom, peskom i zemljom, ojačavaju kritična na levoj obali Velike Morave, iako je voda daleko od nasipa koji su visoki i široki nekoliko metara, ali između nasipa i reke ima puno izgrađenih vikendica, kuća za stanovanje i privrednih objekata kojima preti voda.

Ovi objekti, tvrde u Vodoprivrednom preduzeću, su izgrađeni bez dozvole i saglasnosti, na vlastiti rizik.

Na sednici Vlade Srbije upozoreno je na opasnosti od novog poplavnog talasa, koji se očekuje u Srbiji u naredna dva dana, i na opasnost od pojave klizišta u poplavljenim područjima kada se voda povuče.

Na sednici Vlade, na kojoj se raspravljalo o situaciji na poplavljenim područjima, ministri koji su obišli opštine na čijim teritorijama je pričinjena najveća šteta upozorili su na opasnost od novog poplavnog talasa koji se očekuje u naredna dva dana i predložili mere za što bržu sanaciju od nastalih šteta, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ocenjeno je da u poplavljenim područjima, posle povlačenja vode, preti opasnost od klizišta i da u što kraćem roku treba obnoviti uništenu infrastrukturu ili osposobiti alternativne puteve do odsečenih područja.

Naglašeno je da su preduzete sve mere kako bi se obezbedila pravovremena zdravstvena zaštita i sprečile eventualne epidemije posle povlačenja vode.

Lokalne vlasti će u narednih nekoliko dana izvestiti Vladu Srbije o procenama štete i hitnim potrebama domaćinstava koja su najviše stradala, kako bi se što pre uputila neophodna pomoć.

Na sednici Vlade Srbije je ocenjeno da problem izlivanja reka treba da se rešava sistematski i strateški, uz potpunu kontrolu trošenja sredstava uloženih u tu namenu, kao i kontrolu sredstava za nadoknadu, navedeno je u saopštenju.

 

Oko 180 ugroženih lokacija

U Srbiji ima oko 180 ugroženih lokacija od poplava, jer se godinama nije dovoljno ulagalo u zaštitu sistema, a za sanaciju tih kritičnih tačaka potrebno oko 11 milijardi dinara, izjavio je danas direktor Javnog preduzeća "Srbijavode", Goran Puzović.

On je, u razgovoru sa gradonačelnikom Kruševca Bratislavom Gašićem, napomenuo da će se broj ugroženih lokacija povećavati ukoliko nastavimo da se ponašamo na isti način.

"Nije to sve nastalo danas, ovo je naše nasleđe", naveo je Puzović i podsetio da to javno preduzeće gazduje sa nepunih 2.000 kilometara nasipa, regulacionih građevina, oko 4.000 kanalske mreže i drugih objekata.

Za redovno održavanje samo tih objekata, bez sanacije, rekonstrukcije i izgradnje novog sistema, kako je rekao, potrebno je oko tri milijarde dinara.

"Znamo da je budžet restriktivan i kakva je situacija u zemlji, pokušaćemo da sagledamo koja su najugroženija mesta, gde je najteže, i da to saniramo u najkraćem roku", istakao je on.

Puzović je dodao da je potreban dalji rad na usaglašavanju regulative i odnosa državnih organa i lokalnih samouprava da bi koordinacija svih službi do Sektora za vanredne situacije bila na najkvalitetnijem nivou i da bi se adekvatno reagovalo u ovakvim situacijama.

Posebno je istakao da svest ljudi mora da se promeni, kao i njihov odnos prema prirodnim bogatstvima, ocenjujući da je potrebno pooštriti sankcije za nepoštovanje zakona.

Puzović i Gašić su danas razgovarali o čišćenja jezera na Jastrepcu nadomak Kruševca, kao i o akumulaciji jezera Ćeliije.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.