Nabujala Lešnica prepolovila selo

Izvor: Politika, 14.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nabujala Lešnica prepolovila selo

Loznica – Meštani dela Jadranske Lešnice, sela kod Loznice, danima ne mogu da pređu preko reke Lešnice jer im je bujica odnela most i presekla najkraći put do centra sela. Umesto nekoliko stotina metara, sada do prodavnice, škole i ambulante moraju da pređu oko pet kilometara po izlokanom makadamskom putu.

Iz nabujale mutne vode vire ostaci betonskih cevi, tragovi poslednjeg neuspelog pokušaja da se premosti reka.

– Most koji smo pre 15 godina sami napravili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pao je, pa smo ove godine kupili delove pontonskog mosta da njima premostimo Lešnicu, ali prethodno je neophodno utvrditi rastresitu obalu. Uz pomoć opštine postavili smo betonske cevi i preko njih izlili armiranu ploču, ali je posle obilnih kiša nabujala reka slomila taj privremeni prelaz. Preko ostataka konstrukcije roditelji su prevodili đake, dovodili ih i sačekivali, a dok je voda bila nešto niža, u gumenim čizmama su gazili reku i prenosili decu s obale na obalu – kaže za naš list meštanin Tomislav Čotrić, dodajući da je na levoj obali oko sto kuća, a već danima više od 70 đaka mora da pešači okolnim putem do škole.

– Odsečeni smo skroz. Svako jutro po hleb idemo okolnim lošim putem po kome nekih 200 metara teče potok pa moramo da gazimo po njemu ili da prolazimo ljudima kroz dvorišta. Najviše mi je žao ove dece što se pate i pešače po ovoj kiši i hladnoći – dovikuje nam s one strane Lešnice Mileva Savić, pokušavajući da nadjača huk reke.

Milomir Novaković, još jedan od žitelja Jadranske Lešnice s kojim smo razgovarali, kaže da im je opština obećala pomoć u cementu i kamenu da utvrde obale i postave pontonac, dok se ne nađe neko trajnije rešenje, a da je zaobilazi put takav da njime autom ide samo ko mora.

Prema rečima člana Opštinskog veća Loznice Janka Aleksića, lokalna samouprava ne može da bude investitor mosta bez prethodno napravljenog projekta.

– Meštani hoće da urade privremeni most od delova pontona a opština im je obezbedila cement i 60 kubika kamena da na obe obale urade betonski podzid. Firma "Zorka-nemetali" želi da počne eksploataciju kaolina iz nalazišta sa leve obale i namerava da napravi most od 60 tona nosivosti. Projekat postoji, ali oni za korišćenje rudnika čekaju dozvole od nadležnih ministarstava i gradiće most samo kada i ako ih dobiju – kaže Aleksić, dodajući da privremeni most može biti urađen u narednih nekoliko dana.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.