Na zimovanje blizu, na srpske planine

Izvor: Blic, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na zimovanje blizu, na srpske planine

Prema istraživanju Asocijacije turističkih organizacija (Juta), dvoje od svakih pet anketiranih domaćih „zimskih" turista pokazalo je interesovanje za Kopaonik, Zlatibor i Taru. Posle domaćih najpopularnije destinacije za zimovanje su planinski centri Borovec i Bansko u Bugarskoj i Jahorina u Bosni i Hercegovini. Naravno, ima zaljubljenika koji ne propuštaju odlazak na Durmitor. Italijanski, austrijski, francuski, pa čak i slovenački zimski centri su izgleda, kada se saberu ukupni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << troškovi, ipak preskupi za ogromnu većinu naših ljubitelja skijanja i ostalih zimskih planinskih uživancija.

Za razliku od letnjeg odmora na koji još uvek veliki broj turista iz Srbije kreće samostalno, bez usluga turističkih agencija, na zimovanje se češće kreće sigurnije, preko agencija. To potvđuju i u Juti i u turističkim agencijama.

Apsolutni hit je, kao i prethodnih godina, srpski planinski lepotan Kopaonik. Aranžmani koji su do sada bili ponuđeni za Kopaonik, praktično su razgrabljeni, tvrde u agencijama. Najam apartmana za sedam dana na ovoj planini košta od 13.750 dinara po osobi, dok je cena najjeftinijeg aranžmana u hotelu „Grand" 24.500 dinara.

Od inostranih destinacija Srbi najviše biraju pomenute Borovec i Bansko u Bugarskoj i Jahorinu u BiH. Slede Kranjska gora u Sloveniji, Malnic, Kaprun i Kicbil u Austriji, Marmolada, Kronplac, Livinjo, Valgardena, Madona di Kampiljo u Italiji i Tri doline u Francuskoj.

Apartmani u ovim zemljama kreću se od 85 do 136 evra za sedmodnevni najam po osobi. Na jahorinskoj Bistrici se apartman za sedam dana može iznajmiti i za 100 evra, u Austriji, Francuskoj i Italiji od po 85-87 evra, u Bugarskoj od 130 evra, a u Sloveniji od 136 evra. Austrijska skijališta, na primer, nude veoma povoljne četvorokrevetne apartmane, pa troškovi smeštaja po osobi idu od 87 evra u centrima kao što su Bad Klajnkirhajm, Sent Osvald i Cel am Ze.

Hoteli su druga priča. Sedam polupansiona košta u Sloveniji, na primer, od 300 do čak 1.000 evra, koliko je u hotelu „Habakuk" na Pohorju.

Slične cene su i u skijalištima u Italiji i Francuskoj, pa zavisno od broja zvezdica, sedam dana košta od 330 u skromnijim hotelima do čak 1.260 evra u ekskluzivnijim za vreme novogodišnjih praznika.

Kopaonik i Jahorina u pogonu

Ski-sezone su i zvanično već otvorene na našem Kopaoniku i na susednoj Jahorini. Kao i proteklih godina, turističke agencije organizuju ski-vikende na kopaoniku. Polazak je subotom u četiri sata ujutro iz Beograda, a povratak u nedelju veče. Dvodnevni ski-pas je 1.450 dinara. Od žičara radi Karaman greben, a zavisno od broja skijaša, u JP „Skijališta Srbije" najavljuju puštanje još neke žičare. Na Jahorini za početak radi ski-lift Poljice, a cena jednodnevnog ski-pasa za odrasle je deset evra, a za decu oko sedam evra.

Cene smeštaja za sedam dana

Kopaonik 150 – 360

Zlatibor 170 - 215

Tara 170 – 245

Durmitor 160 - 280

Jahorina 130 - 330

Borovec 120 - 240

Bansko 135 - 400

Kranjska gora 165 - 380

Madona di Kampiljo 220 - 410

Tri doline 120 – 320

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.