Na zaštitnika barutom iz naftalina

Izvor: Vesti-online.com, 24.Apr.2015, 05:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na zaštitnika barutom iz naftalina

Medijska satanizacija zaštitnika građana Saše Jankovića ne jenjava. Tek što se ispostavilo da je ombudsman govorio istinu kada je tvrdio da je posedovao oružani list, iskočio je još "strašniji" podatak kako je imao i čestice baruta na rukama, sa insinuacijom da je možda i ubica. Razapinjanje na krst onog koji štiti prava ljudi u Srbiji deluje kao pucanj u njegov moral kako bi bio nateran na ostavku.

Ova događanja izvučena iz naftalina još više čude, ako se zna da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je zaštinik građana čak dva puta pre izbora na funkciju, od čega drugi put tokom mandata sadašnje vlasti, prošao sve bezbednosne i druge provere.

Sve to nameće i pitanje može li i ko da zaštiti zaštitnika od medijskih i političkih napada, osim građana koji su Jankoviću do juče popodne peticijom sa skoro 3.000 potpisa dali podršku. Pokušaj poverenika za informacije Rodoljuba Šabića da saseče medijske spinove zahtevom da Ministarstvo policije stavi na uvid javnosti dokumenta i sve podatke o pištolju kojim je pre 22 godine Jankovićev drug izvršio samoubistvo, kratko je imao efekta. Svega dan, do jučerašnjih novih udara dela medija u Jankovićev pleksus. Iz državnog vrha oglasio se samo vicepremijer Ivica Dačić, primetivši tek da zaštitnik treba da ima zaštitnika.

Osnov za zaštitu ombudsmana, prema rečima Momčila Grubača, bivšeg predsednika Saveznog ustavnog suda, je u Ustavu, ali kako primećuje ovaj pravni stručnjak, teško je u sadašnjim okolnostima verovati da može da se zaustavi haranga koja je za svaku osudu.

- Ustav je njegova zaštita, jer osnov institucije je sadržan u njemu, pa sve što se događa poslednjih dana predstavlja povredu Ustava, a ne Saše Jankovića - objašnjava Grubač za "Vesti".

On je ocenio da besomučna kampanja protiv Jankovića, a na osnovu nekih događaja iz prošlosti, vređa intimna osećanja njega i njegove porodice, ali i bližnjih čoveka koji je izvršio samoubistvo.

- U ovakvoj atmosferi u kojoj se ne drži do Ustava i institucija, politička haranga će se verovatno nastaviti, pa dokle stignemo-zaključio je Grubač.

Pročitajte još:

* Barut na rukama ombudsmana: Pomazio sam mrtvog prijatelja po kosi

* Mrcvarenje kontrolora vlasti

* Janković o pištolju: Dozvola postoji, Stefanović to mora da zna!

* Blaćenje ombudsmana koči put u EU?

* "Šta mislim o Jankoviću? O tom potom"

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.