Izvor: Politika, 29.Okt.2014, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na zahtev klijenta advokati uvek izdaju račun

Povodom teksta ,,Jači od države”

U uvodniku pod naslovom „Jači od države” (25. oktobar) g. Nikola Trklja ironično odaje počast advokatima jer smatra da su još jednom, parališući pravosuđe svojom obustavom rada, pobedili državu. Kaže da je još pre četiri godine pisao u „Politici” povodom ondašnje namere države da im finansije iz sfere paušalnog prevede u fiskalne tokove, kada su misli da su pobedili. Tako on ceni da su advokati jači od države, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << – tvrdi da je država slaba prema advokatima.

Stavovi u uvodniku su bez argumenata, a zaključci su kontradiktorni. Svako ko bi se saglasio sa autorom ostao bi u zabludi, jer fiskalizacija advokatskih računa se ne praktikuje u Evropi. Fiskalne račune sa obračunom PDV-a obavezni su da izdaju preduzetnici ili pravna lica u određenim delatnostima (trgovina, na primer, i određene usluge), bez obzira na ostvareni godišnji prihod, kao i svi koji godišnje prihoduju više od šest miliona dinara. Dakle, „dobro” (roba ili usluga) u prometu podleže plaćanju PDV-a od (sada) 20 odsto na vrednost usluge ili robe. Taj PDV plaća kupac, odnosno primalac usluge. Obveznici paušalnog oporezivanja koji ne ostvaruju navedeni godišnji prihod na vrednost svojih usluga ne zaračunavaju PDV. To autoru uvodnika očigledno nije poznato, ili se na to ne obazire. On ističe da, navodno, samo želi da se kod nas kao u svetu porezi plaćaju prema prihodu! Šta povodom toga zamera paušalnom oporezivanju godišnjeg dohotka preduzetnika i advokata?

I našim zakonom je propisana obaveza (i advokata i sajdžija) da vode iste knjige prihoda. Transparentnost „finansija” je, dakle, predviđena i proverljiva je.

I našim zakonom je predviđena srazmernost prihoda i poreske obaveze na dohodak. Advokati se za to zalažu, a ne da se „odokativno” zadužuju uvećano za čak 41 odsto ili 300 odsto od 2012. do danas!

Ili se autor možda zalaže da građani treba da plaćaju PDV i na honorare isplaćene advokatima koji nisu u obavezi da obračunavaju PDV? On tvrdi da PDV na prodate kifle ne plaćaju pekari, nego plaćaju kupci! Tako bez ikakvog osnova i smisla suprotstavlja pekare advokatima. Paušalno oporezivanje, trebalo bi da mu je poznato, odnosi se na dohodak. I pekari plaćaju porez na dohodak. A zna li uvodničar – i da li je koga pitao –da većina advokata, bez svoje krivice i nasuprot očekivanjima, još nije dobila rešenja o konačnim poreskim obavezama za 2013. godinu, a ni za 2014, dva meseca pred njen istek? Da li on misli da je to nebitno u pravnoj državi?

Šta uvodničar zamera obućarima, sajdžijama i drugim samostalnim delatnostima i advokatima ako su svi jednaki pred zakonom! Preduzetnici i ostali samostalni delatnici, uključujući i advokate, u ovoj državi jedini, uredno i masovno plaćajući doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, finansiraju u celini penzije onih koji su završili svoj radni vek. Jer, niko iz samostalne delatnosti ne može dobiti penziju ako prethodno ne plati i poslednji dinar za poreze i doprinose, uključujući i kamate za docnju ako nešto nije blagovremeno plaćeno.

Uvodničar nalazi (i kao obavešten objašnjava svom komšiji i javnosti) da je razlika između većine advokata i notara samo u pogledu izdavanja fiskalnih računa i primanja deviza.

Da se raspitivao, ili čitao propise, znao bi da advokati na zahtev klijenta uvek izdaju račun – priznanicu za sve primljene honorare, a plaćanja po tome klijenti koji vode računovodstvo vrše preko poslovne banke, o čemu se izveštavaju poreske uprave najmanje jednom godišnje.

U celom uvodniku nema ničega ni tačnog ni bitnog za poimanje stvarne uloge i položaje advokata i javnih beležnika (notara) u pravnom sistemu, kao ni za aktuelni društveni trenutak advokature, javnog beležništva i države, odnosno Ministarstva pravde.

Zato se nameće pitanje zašto je napisan ovaj mistični uvodnik kojim se optužuje advokatura da je jača od države, da pobeđuje državu i da ponižava ministra pravde.

Advokat, Sremska Kamenica

Branimir Džigurski

objavljeno: 29.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.