Na više frontova protiv Zakona o radu

Izvor: RTS, 16.Jan.2014, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na više frontova protiv Zakona o radu

Sindikati nisu postigli dogovor o zajedničkom nastupu u borbi protiv novog Zakona o radu. Sva odgovornost za sudbinu zakona ostaje na dva reprezentativna sindikata. Od premijera traže da smeni ministra privrede, koga smatraju glavnim kreatorom loših rešenja u nacrtu o zakonu.

Nema dogovora o zajedničkom nastupu svih sindikata, u borbi protiv novog Zakona o radu. Do sastanka koji je tražio Srpski sindikalni front nije došlo.

Po svemu sudeći, sva odgovornost za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sudbinu zakona ostaje na dva reprezentativna sindikata Samostalnom i sindikatu Nezavisnost, koji od presednika Vlade traže da smeni ministra privrede, koga smatraju glavnim kreatorom loših rešenja u Nacrtu o zakonu.

Mimo običaja, dogodilo se da gost, Sindikalni front saziva sastanak kod domaćina, Samostalnog sindikata. Susret je izostao jer je lider najvećeg sindikata preko medija poslao poruku da je to nepotrebno.

Željko Veselinović iz USS Sloga kaže da su hteli da pokažu da sujete uopšte nisu važne i da su hteli da pruže Samostalnom sindikatu ruku saradnje. "Tim jednim gestom smo se najavili čak i da dođemo kod njih", rekao je Veselinović.

Lider najvećeg sindikata Ljubisav Orbović svoj stav potkrepljuje tvrdnjom da su dva reprezentativna sindikata već daleko odmakla u obaranju najavljenog zakona pa bi delovanje, na dva-tri sindikalna fronta bilo i korisnije.

Lider drugog reprezentativnog sindikata Nezavisnost, Branislav Čanak iako je došao na snimanje, odbio je da nam da izjavu kada je video da su tu i predstavnici sindikata koji su inicirali današnji sastanak.

Ranka Savić iz sindikata ASNS kaže da će odgovornost Nezavisnosti biti apsolutno najveća.

"Mi nećemo naše članstvo i radnike Srbije ostaviti bez zaštite, mnogo bi bilo bolje da smo to radili zajedno u jedinstvenom frontu. Ovako će naši rezultati kao i do sada biti parcijalni", kaže Savićeva.

Među rešenjima u Nacrtu zakona je i mogućnost da poslodavac odbije da propiše obavezu sindikalnih članarina, niži cenzus za reprezentativnost što bi omogućilo da se broj sindikata koji učestvuju u socijalnom dijalogu poveća, i da sindikalni funkcioneri više nemaju zaštitu od otkaza, godinu dana od prestanka funkcije.

Ministar privrede Saša Radulović za koga sindikati tvrde da je kumovao svim nepovoljnim rešenjima, kaže da za nove predloge još nije kasno, i da ih treba uputiti Ministarstvu rada.

Radulović kaže da je postojala javna rasprava koju su sprečili sindikati.

"I bez obzira na sve to Ministarstvo rada je prikupilo predloge uključujući i one iz medija, i radi na tekstu zakona koji očekujemo da će uskoro biti završen i nakon toga će se testirati zaista spremnost vladajuće većine da se sprovedu reforme, jer jedino kroz usvajanje zakona koji su nam neophodni može da dođe do usvajanja zakona", poručuje Radulović.

Prethodnih dana iz Vlade su se čuli pozivi reprezentativnim sindikatima da se vrate u radnu grupu zaduženu za pisanje zakona.

Odgovor sindikata bio je "čekamo zvaničan poziv", a potom i zvaničan zahtev premijeru da smeni ministra privrede, zbog, kako tvrde, pogubne ekonomske politike.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nesigurni front

Izvor: Danas, 16.Jan.2014

Dva reprezentativna sindikata, Samostalni i Nezavisnost, ujedinjeni su već par meseci u borbi protiv izmena Zakona o radu, a ovih dana se vode pregovori da im se formalno priključe i članice Srpskog sindikalnog fronta, koje su paralelno jesenas krenule u sličnu borbu. Najbitnije sindikalne centrale...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.