Izvor: Blic, 28.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na vašaru ima svega osim para

Na vašaru ima svega osim para

ARANĐELOVAC - Vlasnici šatri, koji su nudili slasno pečenje i hladno pivo, nezadovoljni su pazarom na velikom aranđelovačkom vašaru, na koji se prekjuče sjatilo desetak hiljada ljudi. Zbog opšte besparice, šatre ispod kojih su prisutne mamili mirisi pečenja i roštilja, sedelo je vrlo malo gostiju.

Mnogi su više gledali i pitali za cenu nego što su kupovali i na štandovima na kojima se prodavalo sve i svašta - domaća >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << radinost, poljoprivredni proizvodi i švercovana roba. Nije bilo kupaca ni za tradicionalno srpsko obeležje šajkače. Dobivoje Đorđević (73) iz Gornje Trešnjevice kod Aranđelovca stari je majstor za šajkače, nezadovoljan je prodajom.

- Nema kupaca za šajkače. One se više prodaju o Gospojini i kada dođe jesen - kaže majstor Dobrivoje.

Prodavale su se i prve šljive. Milovan Jakovljević je nudio 'čačansku lepoticu' po 40 dinara za kilogram. Stotinak metara dalje Radiša Stamenković iz kruševačke Velike Lomnice prodavao je buriće za rakiju.

- Moja porodica već tri generacije pravi buriće od pola litra do 500 litara. Najbolje je da rakija odleži u dudovom buretu, u bagremovom nije poželjno jer ima gorčinu. Dobar je i hrast - savetuje majstor Radiša.

U Aranđelovcu je održana četvrta opštinska izložba ovaca svih rasa i prva izložba poljoprivredne mehanizacije.

U okviru imendana i Dana opštine presečen je slavski kolač, održana svečana sednica SO i dodeljena priznanja. Plaketu Aranđelovca dobili su Agencija moravsko-šumadijske regije, Ženski juniorski klub DVD Aranđelovac, 'Ivančević sport' i Pekara 'Neša'.

Diplome i novčane nagrade pripale su Bojani Marković, karatistkinji KK Elektroporcelan, Draganu Vićentijeviću, vlasniku firme 'Konus', Dejanu Miloševiću, učeniku OŠ 'Prvi srpski ustanak 'iz Orašca , i Oliveri Kovijanić, profesorki Ekonomsko-ugostiteljske škole iz Aranđelovca.

M. Petrović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.