Na suđenju Šariću čita se pisana dokumentacija

Izvor: Press, 15.Maj.2014, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na suđenju Šariću čita se pisana dokumentacija

Nakon što je juče saslušao deo Šarićeve odbrane, sud je danas nastavio sa izvođenjem dokaza uvidom u pisanu dokumentaciju koju je dobio iz Bačke Palanke.
Šarić, koji se 18. marta zvanično predao srpskim organima nakon četiri i po godine skrivanja, juče je negirao optužbe za pranje para u Srbiji.
Tvrdio je da nije kriv, i da mu je ceo proces montirao izvesni general policije Papaja, dok je kontroverzi vojvođanaski biznismen Mile Jerković taj koji je neistinito svedočio >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << protiv njega i drugih optuženih.
Ovaj Pljevljak sa srpskim pasošem, prilikom prvog pojavljevanja u sudu negirao je da je sa pripadnicima svoje grupe organizovao krijumčarenje ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, tvrdeći da je ceo proces "obmana bivšeg režima da zamagli svoje lopovluke".
U procesu za pranje para je objedinjeno ukupno sedam optužnica protiv 18 okrivljenih, dok su dvojica ranije zaključila sporazum o priznanju krivice. Tužilaštvo je međutim podnelo zahtev za još dva proširenja istrage za pranje para.
Prema sumnjama tužilaštva, glavni čovek za kontakte Šaricu je bio Radovan Štrbac, preko koga je pljevaljski narko bos uskoro upoznao Mileta Jerkovića (svedok), Zorana Ćopića kao i glavne ljude “Metals banke” preko kojih je vršio poslovne transakcije.
Na meti Šarića prvenstveno su bila vojvođanska preduzeća, koja su u vlasništvu imala hotele, restorane, ali i bogate zemljišne posede. Vrednost ovih preduzeca procenjuje se na desetine miliona evra.
Šaricu, njegovim rođacima i saradnicima je, tokom krivičnog postupka koji traje više od četiri godine, privremeno je oduzeta imovina višemilionske vrednosti u Beogradu, Kragujevcu i Vojvodini. Tu su preduzeća , kuće, hoteli, stanovi, parcele, garaže, automobili, novac,...
Pokretne stvari i inventar prodati su ranije kako im ne bi opala vrednost, a nepokretnostima upravlja Direkcija za oduzetu imovinu davanjem u zakup ili državnim organima na korišćenje.
Postupak pranja novca bio je složen. Osnivane su of-šor kompanije koje su prebacivale "prljav" novac u Srbiju. Novac je uplaćivan je na račune domaćih preduzeća, a deo novca je u kešu polagan u novosadskoj Metals banci.
Novac zarađen od droge korišćen je za izdavanje bankarskih garancija koje su zatim upotrebljene u privatizaciji društvenih preduzeća, kao što su Mladi borac iz Sente, novosadski Putnik, Mitrosrem iz Sremske Mitrovice i Palić iz Subotice.
Za krivično delo za koje se terete optuženi zaprećena je zatvorska kazna od dve do 12 godina.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.