Na stazama represije

Izvor: Blic, 04.Sep.2009, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na stazama represije

SLOBODAN BELJANSKI

Republički odbor za rešavanje o sukobu

interesa

Represija je prvi oslonac posrnule vlasti.

Mada o posrnulosti ove naše možemo suditi i po mnogo čemu drugom, nedavni nalet represivnih zakona takvu postavku samo potvrđuje. Dovoljno je pažljivije pogledati upravo izglasane zakone iz oblasti javnog informisanja ili krivičnog procesnog i materijalnog prava, pa se uveriti da je niz otvorenih delikata i procedura, na brzinu i aljkavo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << formulisanih ili sračunato maglovitih i nepotpunih, usmeren na sužavanje prava ili na široko tumačenje i proizvoljnu primenu.

Obnovljeni Zakon o javnom informisanju, na primer, prepun je imperativnih normi koje nemaju za cilj samo suzbijanje blasfemije, već, nasuprot evropskim standardima, dovode u pitanje i kritiku vlasti i integritet suda. Obnovljeni Zakonik o krivičnom postupku olako ukida nekoliko pravnih lekova, a u tipičnom inkvizicionom maniru uvodi zatvorsku kaznu za procesnu nedisciplinu. Obnovljeni Krivični zakonik čini kažnjivim javno komentarisanje sudskih postupaka, pri čemu zaboravlja na uzročnu vezu sa određenim predmetom, pa inkriminiše komentar na račun sudske nezavisnosti in abstracto!

Nesrazmerna represija dokaz je da nijedna grana vlasti nije dorasla svom zadatku. Represivnost se ne meri samo po tome koliko je neki zakon strog prema onome za koga se dokaže da je kriv nego i po tome koliko u toj strogosti ima ličnih motiva i koliko se ona, kao pogodno sredstvo odmazde, može primeniti i na nedužne. Osim toga, kada su povrede zakona za državu izvor prihoda, davno je primetio Bekarija, oni koji su zaduženi da brane društvo postaju zainteresovani i za njegovu povredu.

Nasuprot čl. 20. Ustava, na sceni je značajno smanjenje dostignutog nivoa ljudskih prava. Ujedno, pred nama su i sve mane donošenja zakona zbog pojedinačnog slučaja.

Otuda, ima puno simbolike u činjenici da je talas represije uzeo maha u isto vreme kada nam je i država, sudeći bar po rangu predstavnika, veću pažnju posvetila proslavi 40 godina jedne nesavladane diktature, nego obeležavanju 70 godina od početka najvećeg, ali savladanog

zla 20. veka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.