Na šta potrošiti novac od kredita iz Emirata?

Izvor: RTS, 06.Mar.2014, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na šta potrošiti novac od kredita iz Emirata?

Predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić predlaže da, osim za zatvaranje "jaza" između prihoda i rahoda u budžetu, novac od kredita iz UAE treba iskoristiti i za refinansiranje najnepovoljnijih zajmova i za razvojne namene.

Kredit iz Ujedinjenih Arapskih Emirata dobijen je pod veoma povoljnim uslovima, ocenjuje predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić i smatra da deo sredstava treba iskoristiti za refinansiranje najnepovoljnijih zajmova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i za razvojne namene.

Ako govorimo o finansijskim uslovima, ovo je vrlo povoljan kredit, odobren u dobrom trenutku jer Srbija posle formiranja nove Vlade treba da koncipira novi budžet i ova sredstva će biti iskorišćena za finansijsku konsolidaciju, ocenio je profesor Savić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Međutim, Savić napominje da bi deo sredstava, osim za zatvaranje „jaza" između prihoda i rashoda u budžetu, treba iskoristiti za još dve namene.

Pre svega, objašnjava, treba "prepakovati" one najskuplje kredite koje već otplaćujemo kako bi se smanjila obaveze po kamatama.

Druga, važna stavka, jesu takozvane javne investicije, odnosno, kaže Savić, treba ulagati u razvoj.

"Novac treba iskoristiti za investiranje u one oblasti koje su veoma važne za dalji razvoj - deo infrastrukture, deo razvoja obrazovanja, konsolidaciju nekih vrlo problematičnih preduzeća u javnom sektoru", precizirao je predsednik Saveta guvernera NBS.  

Savić, takođe, ocenjuje da je ovo dobar signal poverenja i drugim kreditorima, kao što je Međunarodni monetarni fond sa kojim Srbija upravo pregovara o novom aranžmanu.

Srbija ima ogromne potencijale, naš problem je što ih ne koristimo i ovo može da bude dobar podsticaj za razvoj potencijala, zaključuje profesor Savić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Savić: Kako iskoristiti kredit od UAE

Izvor: Blic, 06.Mar.2014

Predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić predlaže da, osim za zatvaranje "jaza" između prihoda i rahoda u budžetu, novac od kredita iz UAE treba iskoristiti i za refinansiranje najnepovoljnijih zajmova i za razvojne namene...- Ako govorimo o finansijskim uslovima, ovo je vrlo povoljan kredit,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.