Na sednicama ih  nema, ali su na blagajni  redovni

Izvor: Blic, 21.Okt.2009, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na sednicama ih nema, ali su na blagajni redovni

Banjaluka - Više od četvrtine poslanika u Narodnoj skupštini RS u prvoj polovini ove godine nije prisustvovalo svim sednicama republičkog parlamenta. Prema još neobjavljenom izveštaju CCI o polugodišnjem radu NSRS, 24 narodna tribuna imala su ukupno 37 izostanaka. Međutim, prema nezvaničnim informacijama, broj odsutnih je mnogo veći jer je sve više onih koji su zvanično i formalno jesu u parlamentu, ali faktički najviše vremena provode u skupštinskom restoranu ili na nekom drugom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mestu.

Zahvaljujući pravnoj praznini, niko od poslanika koji ne prisustvuje zasedanju NSRS ne može biti sankcionisan. Naime, jedina kazna - ukidanje dnevnica za vreme odsustva - više ne važi jer su dnevnice ukinute svim poslanicima. Takođe, ničim nije definisano šta je opravdan, a šta neopravdan nedolazak na sednice, pa se, formalno, može desiti da poslanik dobar deo mandata presedi kod kuće a da uredno prima mesečnu platu od oko 3.000 KM!

Najviše zvaničnih izostanaka, ukupno pet, prema podacima CCI, ima poslanik SNSD iz Šipova Vanja Bajić, koja nije mogla prisustvovati svim sednicama parlamenta jer je nedavno postala majka. U grupu poslanika koji dva puta nisu prisustvovali sednicama NSRS spadaju kadrovi SNSD - Dragan Vojvodić, Gordana Dukić, Marija Cvjetković... te poslanici SDS Božidar Vasić, Ognjen Tadić, Borislav Bojić...

Bojić, koji je i šef kluba poslanika SDS, kaže da je bio odsutan zbog bolesti. On kaže da unutar kluba važi pravilo da ga svaki poslanik obaveštava o svakom odsustvu. Međutim, kada je u pitanju NSRS, kaže on, izostanak poslanika ničim nije definisan, što znači da za neredovne ne postoje nikakve zvanične sakcije.

„Ne postoji mogućnost da se neko kazni jer nije predviđena mogućnost umanjenja plata. Koliko znam, do sada ni jedan poslanik nije sankcionisan zbog izostanaka”, kaže Bojić. On je uveren da se prava i dužnosti narodnih poslanika moraju definisati posebnim pravilnikom ili zakonom, „jer postojeći Poslovnik o radu NSRS reguliše uglavnom međusobne odnose poslanika”.

Šef kluba poslanika PDP Branislav Borenović kaže da je sa jedne od sednica izostao jer je bio u Briselu. Mada se slaže da se ova problematika mora nečim regulisati, napominje da treba uzeti u obzir da poslanici, osim u Skupštini, svoj posao rade i kroz skupštinska tela, razgovor sa građanima... „Pitanje je da li je onaj poslanik koji sedi svo vreme u sali bolji od onog koji je aktivan na neki drugi način. Znamo da poslanici iz pozicije sede u sali da bi imali kvorum za donošenje zakona”, kaže Borenović.

Šef kluba poslanika SNSD Željko Mirjanić, koji je i na čelu skupštinskog Zakonodavnog odbora, kaže da je će se „videti” da li će se izmenama polovnika uvesti kazne za neredovne poslanike. On kaže da odgovornost poslanika postoji prema biračima, zbog čega nema formalno pravnih instrumenata da se kazne neredovni. „Regulisano je samo da poslanik mora najaviti svoj izostanak predsedniku kluba koji može obavestiti predsednika parlamenta ili poslanik može direktno izvestiti predsednika NSRS, ali mu niko ne može zabraniti da odsustvuje”, kaže Mirjanić. On tvrdi da su neredovni uglavnom opozicioni poslanici, a da on kao predsednik najbrojnijeg kluba nema takvih problema „jer se mora obezbediti kvorum od 42 poslanika koja moraju stalno biti u sali ali su potrebni i za donošenje odluka”.

Željko Ninković iz CCI, koji prati rad NSRS, kaže da se problem odsutnosti poslanika najefikasnije može rešiti izmenama poslovnika o radu, gde bi se za izostanke uvele novčane kazne.

„Ali najbitnije je raditi na etičkom kodeksu, kako bi poslanici sami shvatili kakve su im dužnosti i odgovornosti”, kaže Ninković.

Hafizović: Neodgovorni pojedinci

Potpredsednik NSRS Šefket Hafizović kaže da izostanci poslanika mnogo ne utiču na efikasnost rada parlamenta, ali da to ne znači da se ovaj problem ne treba regulisati izmenama poslovnika NSRS ili na neki drugi način. „Za sada nije bilo takvih inicijativa. U svakom slučaju radi se o neodgovornosti pojedinaca”, zaključuje Hafizović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.