Na ruskoj raketi otkriveno curenje otrovnog goriva: Uskoro stižu stručnjaci da saniraju kvar

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Maj.2020, 20:27

Na ruskoj raketi otkriveno curenje otrovnog goriva: Uskoro stižu stručnjaci da saniraju kvar

Nema opasnosti po osoblje i okolinu.

Curenje otrovnog goriva primećeno je na ruskom potisnom bloku Fregat, koji se skladišti na kosmodromu Kuru u Francuskoj Gvajani, specijalisti će početkom juna krenuti iz Rusije kako bi rešili taj problem, saopštio je predstavnik pres-službe "Roskosmosa".

Francuska strana je 21. maja saopštila da je na mestu gde se čuva potisni blok Fregat na kosmodromu Kuru u Francuskoj Gvajani registrovana periodična signalizacija sistema >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za detekciju isparavanja oksidacionog agensa (azot tetroksida).

On je istakao da rukovodstvo Naučno-proizvodnog udruženja "Lavočkin", kompanija "Glavkosmos" i Centar za eksploataciju objekata kopnene kosmičke infrastrukture preduzimaju sve korake kako bi procenili situaciju i obezbedili potrebne mere, kao i da organizuju odlazak grupe specijalista u Francusku Gvajanu.

- Dolazak grupe u kosmički centar u Gvajani očekuje se u prvoj polovini juna ove godine. Svi radovi biće izvedeni uz poštovanje sanitarnih i epidemioloških zahteva - dodao je predstavnik pres-službe "Roskosmosa".

Prema njegovim rečima, "Fregat" je smešten u prostoriji koja ispunjava sve međunarodne bezbednosne standarde, uključujući i ekološke bezbednosti, i ne predstavlja pretnju po osoblje i okolinu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.