Na raskrsnici života

Izvor: RTS, 16.Jan.2012, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na raskrsnici života

Zavod za vaspitanje omladine u Nišu, već pola veka pomaže maloletnicima koji su počinili krivična dela. Oko 2.000 dece je do sada prošlo kroz ovu ustanovu gde završavaju školu i uče se poštenom životu kako bi postali korisni članovi zajednice.

Tokom prošle godine maloletna lica na području Niša počinila su preko tri stotine krivičnih dela od kojih su najčešće krađe, kažu u niškoj policiji. Već pola veka niški Zavod za vaspitanje omladine brine o njima. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Nekadašnjii štićenik Zavoda, a sada porodičan čovek sa troje dece Gligorije Ninčić godine provedene u domu ne zaboravlja i uvek naglašava da je odatle izašao na velika vrata.

"Kad sam došao u Zavod, tamo sam izučio zanat kako bi mogao da stvorim sebi budućnost, porodicu, decu, i da imam normalan život, a ne da živim kao pre", kaže Gligorije.

Na raskrsnici puteva kriminala, kojim su krenuli, i onog drugog koji je izabrao Ninčić, ovde je trenutno dvadeset i šest maloletnika. Oni ne žive zatvorskim životom, završavaju osnovnu i srednju mašinsku školu i uče se poštenom životu.

Jedan od štićenika Zavoda kaže da je u domu zabranjen alkohol, krađa, tuča, psihoaktivne supstance, ali je dozvoljeno da izađu u grad. On kaže i da kada izađe iz doma planira da se zaposli i da radi kao bravar, jer je to, kako kaže, dobar zanat.

Za one čiji su planovi i dalje vezani za kriminal, perspektiva je Dom u Kruševcu i Maloletnički zatvor u Valjevu, a podaci kažu da ovo ipak nije ''sivi dom'' iz koga se ide dalje u kriminal.

Direktor Zavoda za vaspitanje omladine u Nišu Miloš Otašević kaže da je oko 2.000 dece prošlo kroz ovu ustanovu, a da je  više od sedamdeset odsto izašlo spremno da postane koristan član zajednice.

Od pre godinu dana u okviru ove ustanove radi i prihvatilište za maloletne azilatne bez roditeljske pratnje, kao i dnevni boravak za decu sa poremećajem u ponašanju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.