Na raskrsnici tri kontinenta

Izvor: Blic, 07.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na raskrsnici tri kontinenta

Krit je ostrvo jedinstveno po raznolikosti prirodnih lepota i bogatstvu tragova prošlosti, što ga čini pravim predstavnikom lepote Mediterana. Ovo je peto ostrvo po veličini u Mediteranu, najjužnije, najveće i po mnogo čemu najvažnije grčko ostrvo. Nalazi se na raskrsnici tri kontinenta - Evrope, Azije i Afrike, i zbog svog geografskog položaja važi za jedno od najtoplijih ostrva Evrope.

To je svet za sebe, raskrsnica bogova i ljudi, mitova, legendi i stvarnosti, ostrvo kraljeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa njihovim raskošnim palatama u Knososu i Festosu, danas prvorazrednim turističkim atrakcijama, ostrvo kolevka legendarnog Zevsa, prepuno belih, samo njemu svojstvenih vetrenjača.

Ostrvo na severu zapljuskuje Kritsko more, a na jugu Libijsko.

Pored bogatih tragova prošlosti, posebnost ovog ostrva čini dužina obale od 1.046 kilometara sa mnogo uvala i rtova, kao i dugih peščanih plaža od kojih 61 ispunjava standarde evropske plave zastave za čistoću vode.

Atraktivnosti ostrva doprinose turistička naselja sa savremenim hotelima. Zbog spoja tradicije i savremenog načina življenja, kao i nesvakidašnje dobrodošlice i tradicionalne gostoljubivosti meštana, Krit je mesto kome se turisti iznova vraćaju.

Krićani još žive jednostavnim životom u divljim planinskim oblastima, kao i u dolinama gde se vinogradi i plantaže pomorandži i drugog južnog voća blago spuštaju sve do sela i gradskih naselja.

Ostrvo je široko oko 55 kilometara i proteže se od istoka na zapad u dužini od 264 kilometra. Visoki planinski lanci svojom prirodnom podelom formiraju četiri ostrvske provincije - Hanija, Retimnom, Heraklion i Lasiti.

Klima je izuzetno lekovita, a dosta Evropljana odlazi tamo da živi, posebno srčani bolesnici.

Što se tiče kupačkog dela ostrva, Krit obiluje hiljadama plaža, od kojih su neke izuzetno posećene, sa ležaljkama, sportskim terenima, a bezbroj ih je bez ikoga na njima, gde možete otići kolima ili malim motorima koji su dosta jeftini, a skoro novi i dosta brzi.

Jedna od atrakcija koju ne treba propustiti je najveća bašta palmi u Evropi u Vaiju, koja se nalazi na samoj plaži, a pored je odmah i plantaža banana, gde se ovo voće može kupiti.

Iako najviše poznat po minojskom periodu, Krit ima dragocene spomenike i iz hrišćanske ere. Na ostrvu se nalaze crkve ranog hrišćanskog perioda, riznice fresaka iz V i VI veka.

Ukoliko se ode do Vaija, uz put se zapaža i atraktivno mesto Dionis. Dionis je seoce, novoizgrađeno i završeno pre tri godine, u planinskim zabitima odmah iza Sitije. U njemu se nalaze pastelno obojene kuće i stanovi sa izuzetnim arhitektonskim rešenjima i dizajnom, čiju izgradnju su finansirale velike grčke multinacionalne kompanije. U centru mesta se nalazi tvrđava po uzoru na stare kraljevske objekte na Kritu, gde se nalaze prodavnice, dva bazena, a tu gostuju i poznati pevači. Odmah kod ovog mesta nalaze se i plaže sa palmama i izuzetno čistom vodom.

Akvaparkova ima i na ovom ostrvu, najveći je „Akvaspleš", kao i jedan manji „Akvalend".

Mladi željni provoda nikako ne smeju da zaobiđu Mali. Malo mesto, ali velika i luda zabava gde se živi 200 na sat. Malija se nalazi na pola puta između Herakliona i Agios Nikolaosa i predstavlja za Grčku isto što Ibica za Španiju.

Sušta suprotnost ovome je Agios Nikolaos, mondensko mesto, gde vreme kao da je stalo. Posle 23 časa uveče jednostavno nema više života ni na ulicama ni po kafićima i restoranima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.