Na protestu u Varšavi bilo milion ljudi: Dolazi velika promena FOTO

Izvor: B92, 01.Okt.2023, 13:40

Na protestu u Varšavi bilo milion ljudi: "Dolazi velika promena" FOTO

Na najvećem opozicionom mitingu u Varšavi, koji je organizovan dve nedelje uoči izbora, okupilo se milion ljudi, prenose poljski mediji.

Iz liberalne Građanske platforme (PO) kažu da bi izbori mogli da budu odlučujući kada je reč o budućnosti zemlje u Evropskoj uniji i njenoj demokratičnosti.

"Dolazi velika promena. Ovo je znak velikog preporoda Poljske", rekao je lider PO Donald Tusk okupljenima na centralnom trgu u Varšavi, prenela je "Gazeta viborča". On >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je dodao da dolazi prelomni trenutak za Poljsku.

"Kada vidim stotine hiljada nasmejanih lica, osetim da dolazi prelomni trenutak u istoriji naše otadžbine. Imao sam nekoliko ovakvih trenutaka ranije. Tada niko nije verovao da se ovakvi događaji, takve gužve, takve emocije mogu ponovo desiti", rekao je lider PO.

Tusk, bivši predsednik Evropskog saveta, upozorio je da bi vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) mogla da izvede Poljsku iz Evropske unije, a izbore je okarakterisao kao ključne za prava manjina i žena.

Britanska agencija navodi da veliki broj okupljenih nosi zastave Poljske i Evropske unije, te da se opozicija nada da će današnji marš postati najveći u poslednjih nekoliko decenija i da će podstaći birače da učestvuju na izborima.

"Svi ulažu u radna mesta, u borbu protiv klimatske katastrofe, a nama je uskraćen novac jer je neko odlučio da uništi demokratiju u Poljskoj", rekao je gradonačelnik Varšave Rafal Tržaskovski na mitingu.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi PiS mogao da pobedi na izborima, ali da će teško formirati vladajuću koaliciju zbog velikog nezadovoljstva usled rasta cena i zabrinutosti zbog, kako Rojters navodi, erozije demokratskih principa. Parlamentarni izbori u Poljskoj zakazani su za 15. oktobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Masovni antivladin protest u Varšavi dve nedelje uoči parlamentarnih izbora

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Okt.2023

Hiljade ljudi se okupilo na centralnom trgu u Varšavi 1. oktobra protestujući protiv konzervativne vlade uoči parlamentarnih izbora zakazanih za 15. oktobar, prenela je agencija AFP. Na protest je pozvao lider opozicije Donald Tusk, bivši premijer Poljske i šef centrističke opozicione partije...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.