Na prodaju još 500 firmi u Srbiji

Izvor: Studio B, 20.Mar.2012, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na prodaju još 500 firmi u Srbiji

Privatizovanje firmi u Srbiji je povećalo prihode, vrednost imovine i produktivnost, a najnegativniji efekat je pad broja zaposlenih, izjavio je danas direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković.

Broj zaposlenih se smanjio oko 58 odsto, rekao je on na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni efekti privatizacije od 2001. godine do danas, uz napomenu da podaci pokazuju da je pad zaposlenih prisutan i kod privatizovanih i kod neprivatizovanih preduzeća, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << se može pripisati tranziciji i restrukturiranju privrede, a ne konkretnom modelu privatizacije.

Dosadašnji model privatizacije je iscrpljen, naglasio je Cvetković i dodao da se mora tražiti novo sistemsko rešenje za prodaju preduzeća koja su ostala neprivatizovana.

Cvetković je precizirao da je u firmama koje su privatizovane po Zakonu o svojinskoj transformaciji 139.000 radnika ostalo bez posla, po Zakonu o privatizaciji njih 137.000, a u firmama koje nisu privatizovane - 117.000 radnika.

Društvena preduzeća su 2002. godine imala oko 680.000 zaposlenih, a danas u tim privatizovanim firmama radi 286.000 radnika, naveo je on.

Govoreći o pozitivnim efektima promena vlasničke svojine, direktor Agencije za privatizaciju rekao je da su privatizovane firme zabeležile rast prihoda od oko 69 odsto, dok je vrednost imovine u privatizovanim preduzećima zabeležila rast od oko 47 odsto.

Od 2001. je ukupno privatizovano oko 2.300 preduzeća i ostvareni su prihodi koji premašuju dve miljarde evra, dok je za prodaju ostalo još oko 500 firmi. Raskinuto je 650 ugovora o privatizaciji, odnosno 28 odsto je bilo neuspešno.

Cvetković je naglasio da je analiza efekata po regionima pokazala da je najviše preduzeća privatizovano u Vojvodini - 493, a najmanje u regionu Beograda - 278.

Generalno posmatrano, u Beogradu nije bilo uspešnih privatizacija, osim prodaje "Beopetrola" ruskom "Lukoilu", a neprivatizovane firme i dalje prave velike gubitke, rekao je on.

Iako je broj privatizovanih firmi u regionu južne, istočne i centralne Srbije relativno manji, prihodi koje ostvaruju te firme su veći a dosta je i uspešnih privatizacija iz oblasti duvanske i cementne industrije.

Cvetković se osvrnuo i na zaduženost preduzeća, istakavši da je ona rasla sa godinama i da su nove investicije u privatizovanim firmama finansirane zaduživanjem tih firmi.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.