Na prodaju i državna odlikovanja

Izvor: B92, 04.Jul.2012, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na prodaju i državna odlikovanja

Beograd -- Na internetu se prodaju državna odlikovanja iz vremena SFRJ, ali i ona iz doba Kraljevine Jugoslavije, pa se Orden belog orla može kupiti za 45.000 dinara.

Najveću cenu na ovim sajtovima imaju odlikovanja, koja su dodeljivana pre Drugog svetskog rata, za vreme Kraljevine Jugoslavije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Tako Orden belog orla, državno odlikovanje iz Kraljevine Jugoslavije, koje je dodeljivano srpskim i jugoslovenskim državljanima za zasluge u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << miru, ili u ratu ili za posebne zasluge prema kruni, dostiže cenu od 45.000 dinara.

Nešto nižu cenu od 43.000 dinara ima Karađorđeva zlatna vojnička zvezda, koja je uručivana za vojne zasluge za vreme Prvog svetskog rata, piše Danas.

Po ceni od 18.800 dinara moguće je pazariti i Orden Svetog Save petog stepena, Državni orden Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, koje danas predstavlja najviše odlikovanje koje dodeljuje Srpska pravoslavna crkva.

Međutim, kako piše ovaj list, najviše oglasa ima za odlikovanja koja su dodeljivana za vreme SFRJ, kao što je Orden JNA za zlatnom zvezdom, Partizanska spomenica, Orden bratstva i jedinstva i medalja za vojne zasluge, čije cene variraju od 700, pa do nekoliko hiljada dinara.

Sagovornici Danasa, učesnici Narodno oslobodilačke borbe i njihovi potomci osuđuju prodaju ordenja i spomenice.

Milorad Blečić, generalni sekretar Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), kaže za Danas da su većina onih koji prodaju odlikovanja „preduzimači“, koji na sajmovima antikviteta kupuju ordenje po niskim cenama, a onda ih prodaju putem interneta i na taj način zarađuju.

"Sve to uslovio je pad morala i pad standarda. Verujem da se većina onih koji prodaju ordenje nije odrekla zasluga svojih predaka, već ih je beda naterala na taj korak. Moj otac je odlikovan Ordenom za hrabrost, zatim Ordenom bratstva i jedinstva i Ordenom zasluga za narod i ja sva ta ordenja čuvam i nikada ih ne bih prodao," napominje Blečić.

Stevan Mirković, general-pukovnik JNA u penziji, koji je odlikovan mnogobrojnim jugoslovenskim odlikovanjima, kaže za Danas da je za porodice učesnika Narodnooslobodilačke borbe sramota da prodaju ordenje, koje su njihovi preci zaslužili svojim zalaganjem za državu i narod.

"Onaj ko prodaje svoje ordenje, znači da ga nije ni zaslužio. Međutim, u tim situacijama verovatno se radi o odlikovanjima onih koji su umrli i sada se zahvaljujući njihovim zaslugama bogate njihova deca ili unuci. Ona nemaju novčanu vrednost, njihov značaj je mnogo dublji. Imam dosta odlikovanja i ona će uvek biti sa mnom, a najdraži mi je Orden zahvalnosti, koji sam dobio na Sremskom frontu u zimu 1944. godine," ukazuje Mirković.

Mirković, međutim, ističe da postoje i pozitivni primeri među ljudima koji trguju ordenjem.

"Imam nekoliko poznanika koji kupuju ordenje i imaju svoje kolekcije i mini muzeje gde od zaborava čuvaju sva odlikovanja koje su dobijali oni koji su se borili za državu i narod. Dobro je da postoje takvi ljudi i voleo bih da ih je više," naglašava Mirković.

Dragomir Acović, heraldičar, kaže za Danas da je prodaja ordenja uobičajena pojava, jer je ono smenom generacija prešlo u posed unuka i dece, koji u vreme ekonomske krize pokušavaju da zarade novac na razne načine. Prema njegovim rečima, ponuda odlikovanja na internetu je ogromna, ali postoji i velika razlika između onog koje je dodeljivano posle Drugog svetskog rata i pre njega.

"Posleratno ordenje ima jako malu vrednost i oni koji ih prodaju uglavnom gube vreme. Među posleratnim ordenjem vredi samo ono koje je bilo namenjeno Josipu Brozu Titu i visokim vojnim i partijskim funkcionerima. Međutim, takvih je jako malo i oni se uglavnom prodaju preko aukcijskih kuća, a ne preko interneta," ističe Acović. On dodaje da je među posleratnim ordenjem najbrojnije ono koje je dodeljivano za vojne zasluge, kao i ono koje su dobijali oni koji su odlikovani za zasluge za narod.

"Takvih ordenja danas ima više nego kovanog novca, jer je ono dodeljeno u više od pola miliona primeraka," naglašava Acović.

Sa druge strane, kada je reč o odlikovanjima koje su dodeljivana pre Drugog svetskog rata, Acović ističe da ona imaju znatno veću vrednost, pre svega zato što se radi o znatno manjem broju primeraka, a i mali broj njih je „preživeo“.

"I u estetskom smislu ova odlikovanja su na daleko višem nivou. Takođe, i na međunarodnom kolekcionarskom tržištu mnogo više vredi ordenje koje je dodeljivala monarhija, nego republika," ukazuje Acović.

Na prodaju gestapo mantil, Titova i Lenjinova obeležja

Ako ste malo veći kolekcionar, na internetu možete pazariti i odevne predmete iz vremena Drugog svetskog rata. Na jednom od oglasa nudi se i „gestapo mantil“, a cena nije naznačena. Kako stoji u objašnjenju oglasa mantil je donesen iz Poljske, iz logora Aušvic.

„Mantil je 90 odsto vremena bio u ormanu tako da je stanje odlično. Debela, teleća, teška boks koža, ekstra kvalitetna, ekstra šivena s obzirom da se ništa nije promenilo ili rašilo. S ozbiljnim kupcem mantil može da se nosi na bilo kakve provere ili slično. Na mantilu fale dva dugmeta na levom rukavu i fali etiketa. Lako može da se proveri kod stručnjaka i bez etikete, ne mogu da nađem originalnu etiketu, to je namerno skinuto“, stoji u objašnjenju koje prenosi Danas.

Obeležja mnogih državnika, koja su dugo vremena skupljala prašinu u ormarima, sada čekaju nove kupce. Tako se fotografije i bakarne ploče sa likom doživotnog jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita prodaju po ceni od 50 evra, a bista sovjetskog političara Vladimira Iljiča Lenjina, košta ni manje, ni više nego 200 evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.