Na pomolu velika drama: Uskoro će 500 porodica ostati bez krova nad glavom?

Izvor: Telegraf.rs, 03.Feb.2017, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pomolu velika drama: Uskoro će 500 porodica ostati bez krova nad glavom?

Oko 50o porodica koje su životni vek provele u stanovima u svojini drugih građana, u opasnosti je da ostane bez krova nad glavom, upozorava Maja Nešić iz Udruženja građana za zaštitu prava korisnika stanova u zadužbinama.

Udruženju, koje okuplja zaštićene stanare, kaže, stigle su pritužbe ljudi da su im sudovi neposredno pred donošenje Zakona o stanovanju, u novembru i decembru, u ubrzanim procesima, oduzeli stanarsko pravo po osnovu Zakona iz 1973. godine.

Takva >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << presuda znači ubrzano iseljenje i gubitak prava na stan za preseljenje i otkup, što predviđa novi Zakon o stanovanju - kaže Nešić.

Stanaru ne ostaje ništa drugo nego da se žali, ali je iseljen, bez pardona.

Ovim zakonom definisano je da građanin koji se uselio u stan u društvenoj svojini na osnovu ugovora o zakupu stiče pravo da taj stan koristi za zadovoljenje ličnih i porodičnih stambenih potreba.

Pojedini sudovi su tumačili da je ovim uskraćeno pravo na prenos stanarskog prava na članove domaćinstva, dakle na supruge nosilaca ovog prava i njihovu decu rođenu posle 1973. godine.

U Udruženju tvrde da to nije istina, jer je tek Zakonom iz marta 1990. određeno da zakupci ne mogu steći pravo nad stanom u svojini građana. Najavljuju pokretanje postupaka pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Petsto porodica uskoro bez krova nad glavom?

Izvor: Večernje novosti, 03.Feb.2017

Sudovi masovno nalažu iseljenje zaštićenih stanara iz stanova koji su u svojini drugih građana. Ne priznaju stanarsko pravo ako je stečeno udajom, ni rođenima posle 1973. OKO 500 porodica koje su životni vek provele u stanovima u svojini drugih građana, u opasnosti je da...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.