Na pomolu dogovor s Iranom

Izvor: B92, 29.Mar.2015, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Na pomolu dogovor s Iranom"

Iran i šest velikih sila danas su u Lozani nastavili pregovore o iranskom nuklearnom programu i dogovor je na pomolu o nekoliko ključnih tačaka.

To su saopštili diplomatski izvori dva dana pre isteka roka za postizanje okvirnog sporazuma.

Jedna od tih ključnih tačaka odnosi se na broj centrifuga za obogaćivanje uranijuma. Iran je, prema diplomatskim izvorima, prihvatio da smanji broj centrifuga sa 19.000 na 6.000.

Isti izvori su dodali da je Teheran >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prihvatio da izveze sve ili deo svojih zaliha od oko 8.000 tona nisko-obogaćenog uranijuma.

Pored toga, nuklearno postrojenje "Fordo" kod grada Koma, prestalo bi da obogaćuje uranijum, ali bi tamošnja nuklearna centrala nastavila da radi.

Diplomate, međutim, navode da sve to još nije konačno i da se situacija može promeniti.

"Osnove pregovora su zadržavanje značajnog broja centrifuga, procesa obogaćivanja (uranijuma) i činjenica da nijedno postrojenje neće biti zatvoreno, posebno Fordo", dodao je jedan iranski zvaničnik.

Stručnjaci su ranije ocenili da je predloženi kompromis problematičan jer Iranu dozvoljava da zadrži tehnologiju koja brzo može biti preusmerena na obogaćivanje uranijuma za potrebe izgradnje oružja, kao i zbog nepristupačnog, nekada tajnog, bunkera Fordo, duboko u planini, zaštićenog od napada iz vazduha.

Iran i grupa 5+1 (stalne članice Saveta bezbednosti UN - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska, plus Nemačka) pokušavaju da do 31. marta postignu okvirni sporazum, a do 30. juna i konačni dogovor.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.