Na plimi dobrih vibracija

Izvor: Danas, 10.Avg.2015, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na plimi dobrih vibracija

Šabac - Da je rokenrol planetarna plima mira i spajanja ljudi potvrdio je i ovogodišnji Šabački letnji festival. Desilo se da posle brojnih nesporazuma i oštrih reči između državnog vrha Srbije i Hrvatske igrom slučaja u Šapcu gostuju tri poznata benda iz Hrvatske. I sve je prošlo u najboljem redu, prepuna stara tvrđava tutnjala je samo u ritmu rokenrola.

Riječki Let 3 preleteo je od svojih pesama do srpskih i crnogorskih poznatih folklornih numera, naravno u stilu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << roka. Splitski Dječaci potvrdili su svoje ime, burno pozdravljeni od Šapčana. Koncert Jura Stublića i Filma, iako je malo kasnio, zapalio je ponoćnu tamu nad Savom. Igrali su svi, od male dece na leđima svojih roditelja, do onih već u srednjim godinama. "Lubav je zakon" pevali su svi, kao himnu rokenrola. Za uspomenu odsvirali su i tri numere Roling Stounsa, i kako reče Jura Stublić, ovaj legendarni sastav trebalo bi da dođe u Šabac. Jedan od organizatora Hanibal Kovač ističe da je ovaj festival i nastao da pokaže da muzika, pre svega rokenrol, spaja ljude na celom svetu. Šabac je grad otvorenog srca, i upravo u danima koji su prethodili festivalu pojačana je retorika između dve države, koja umnogome podseća na devedesete godine. Nažalost, ta retorika dolazi sa najvišeg mesta, a ovo je prilika da urazumimo političare, i vrh Srbije i vrh Hrvatske, da pokažemo da postoje i bolji putevi sporazumevanja.

Naravno, za najveći broj posetilaca političke konotacije i nisu bile bitne, a tome su doprineli i izuzetni nastupi starih, dobrih Partibrejkersa, koji su u furioznom ritmu podsetili zašto su u samom vrhu, i da su kao staro vino. Prvog dana pored njih nastupio je bend E-Play, drugo veče bilo je u znaku bendova Let 3 i Dječaka, u subotu posle Jura Stublića i Filma nastupila je beogradska grupa Artan Lili, dok su u nedelju, na završetku ovogodišnjeg izdanja, nastupili Kanda, Kodža i Nebojša i Bad Copy.

Ono što je posebno obeležje festivala je velika pažnja posvećena demo bendovima, tako da su nastupili šabački Power radgers, SPRŽ i Convoy, beogradski Scordisci, Giga Groovy Going Group, Crpal tunnel, novosadski Johny Almost. Za proteklih 13 godina na Šabačkom letnjem festivalu nastupilo je oko 250 bendova, domaćih ali i poznatih grupa iz regiona. To je bila i prva zvanična velika manifestacija u staroj tvrđavi na obali Save, i po pravilu festival poseti po nekoliko desetina hiljada uglavnom mladih.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.