Na napad u sinagogi sledi odgovor

Izvor: B92, 18.Nov.2014, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na napad u sinagogi sledi odgovor

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu najavio je danas da će Izrael "odgovoriti oštro" na smrtonosni napad na sinagogu u Jerusalimu.

Netanijahu je taj napad, u kome je ubijeno četvoro Izraelaca, označio "okrutnim ubistvom Jevreja koji su došli da se mole i koje su ubile gnusne ubice".

Dva palestinska napadača upala su u sinagogu u jerusalimskom ultraortodoksnom kvartu Har Nof i napala vernike noževima, sekirama i pištoljima, pre nego što su ubijeni u razmeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vatre sa policajcima.

Ranjeno je osmoro ljudi, uključujući dva policajca.

"Čuli smo sirene( policijskih vozila) i izašli smo napolje i videli policajce kako idu u zaklon i pucaju. Mnogi pucnji su ispaljeni i videli smo jednog policajca ranjenog i kako teroriste ubijaju", rekao je Elijahu Rotengberg koji stanuje blizu sinagoge.

Jedan od dobrovoljaca koji je pomagao da se žrtve odnesu sa poprišta napada rekao je da su takve scene viđene samo u holokaustu, aludirajući na činjenicu da se radi o vernicima ogrnutim molitvenima šalovima.

Netanijahu je nakon napada sazvao sednicu bezbednosnog kabineta za danas popodne. On je nasilje pripisao huškanju od strane islamističkog Hamasa i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Izraelski premijer je rekao da međunarodna zajednica ignoriše huškanje na nasilje, ali nije ulazio u detalje.

Hamas i Islamski džihad su pohvalili napad na sinagogu, u kome je ubijeno četvoro Izraelaca istakvši da je to reakcija na smrt jednog palestinskog vozača autobusa.

U saopštenju je Hamas, koji dominira Gazom, naveo da je to "odgovor na ubistvo mučenika Jusufa Ramunija".

Reč je o vozaču autobusa iz istočnog Jeruslima koji je nađen obešen u svom vozilu kasno u nedelju, u incidentu koji je policija opisala kao samoubistvo, ali su njegove kolege rekle da izgleda kao ubistvo.

Palestinski izvori su naveli imena osumnjičenih za današnji napad na sinagogu, Rasana i Adi Abu al Džamala, rođaka.

Očevici kažu da su velike snage pripadnika bezbednosne službe Šin bet stigle nakon napada u njihove kuće, a škola u blizini je evakusiana. Isti izvori kažu da je korišćen suzavac pri ulasku u kuće.

Demonstranti desničari okupili su se danas blizu sinagoge uzvikujući: “ Smrt Arapima” i “Osveta”.

Gradonačelnik Jerusalima Nir Barkat je u televizijskom obraćanju apelovao na izraelske građane da ne uzimaju zakon u svoje ruke.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je, takođe, osudio napad u sinagogi i pozvao na okončanje "provokacija" Izraela.

Predsedništvo osuđuje napad na jevrejeske vernike koji se dogodio na mestu molitve i osuđuje ubistvo civila bez obzira ko to čini, saopštio je njegov kabinet, kako prenosi Rojters.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji se nalazi u Londonu, ranije je pozvao palestinsko rukovodstvo da osudi napad, prenela je agencija AFP.

"Naša srca su sa Izraelcima", rekao je Keri i dodao da poziva "palestinsko rukovodstvo na svim nivoima da osude ovaj čin najoštrije...i da preduzmu ozbiljne korake u uzdržavanju od svake vrste podsticanja".

"Ljudi koji su došli da se pomole Bogu u sinagogi...ubijeni su na svetom mestu...", rekao je Keri i dodao da za "ovakvo nasilje nema nigde mesta, posebno posle razgovora koji smo upravo imali u Amanu".

Ambasada Izraela u Beogradu oštro je osudila jutrošnji napad u sinagogi u Jerusalimu

Kako se navodi u saopštenju, ambasada Izraela osuđuje "varvarski i antisemitski napad koji su rano jutros izvela dvojica palestinskih ubica na nevine ljude koji su se molili u sinagogi u Jerusalimu".

"Država Izrael smatra da je puna odgovornost na palestinskim portparolima koji su prethodnih dana, neprekidno, podsticali na ubistvo Jevreja i Izraelaca gde god da se nalaze, pozivajući svoje ljude da koriste buldožere, automobile i noževe u napadima na izraelske civile i bezbednosne snage", navela je ambasada.

U saopštenju piše i da Izrael poziva sve humane ljude, muslimane, hrišćane, Jevreje i druge da najoštrije osude ovaj nečovečan i kukavički masakr i da jasno stave do znanja Palestinskoj upravi da su pređene sve crvene linije.

I visoka predstavnica EU Federika Mogerini, francuski predsednik Fransoa Oland i šef nemačke diplomatije osudili su napad na Jevreje u Jerusalimu.

Francuski predsednik je naoštrije osudio napad i "one koji su se usudili da pozdrave ovaj čin", uputivši saučešće porodicama žrtava i izraelskom narodu.

Oland je, takođe, izrazio duboku zabrinutost zbog nasilja u Jerusalimu, Izraelu i na Zapadnoj obali, saopšteno je iz Jelisejske palate.

EU je oštro osudila napad i apelovala na sve lidere regiona da učine sve što je u njihovoj moći u cilju stišavanja situacije.

"Apelujem na sve lidere regiona da učine sve što je u njihovoj moći da bi stišali situaciju i sprečili novu eskalaciju nasilja", navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer rekao je da je to tragedija i da brojna, nerešena politička pitanja ukrštena sa religioznim konfrontacijama daju i onako ozbiljnom konfliktu jednu novu opasnu dimenziju.

"Najdublje sam pogođen vestima iz Jerusalima.To, da božji hramovi postaju mesto smrtonosnih napada na nedužne vernike, jeste jedno užasno prekoračenje granice u jednoj i onako već esktremno napetoj situaciji", rekao je Štajnmajer na margini svoje posete Kijevu, saopšitlo je nemačko Ministarstvo inostranih poslova.

Šef nemačke diplomatije je izrazio saučešće porodicama žrtava i poželeo ozdravljenje ranjenim u napadu na sinagogu.

Štajnmajer je rekao da je pre nekoliko dana bio u Jerusalimu i video koliko je atmosfera "naelektrisana" i da je ono, što se sada desilo, jedna tragedija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Netanijahu naredio rušenje kuća palestinskih napadača na sinagogu u Jerusalimu

Izvor: Blic, 18.Nov.2014

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu najavio je prve osvetničke operativne korake u znak odgovora na jutrošnji napad u sinagogi u Jerusalimu, u kome je ubijeno četvoro Izraelaca...Netanijahu je naredio da se sruše kuće dvojice terorista iz istočnog Jerusalima koji su izveli napad. Oni su ubijeni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.