Izvor: B92, 12.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na listama stara-nova lica

Beograd -- Na izbornim listama svih stranaka preovlađuju stara-nova lica, od kojih su mnogi upamćeni po problematičnim izjavama.

Republička izborna komisija potvrdila 10 izbornih lista političkih partija i koalicija za parlamentarne izbore 21. januara. Među njima su: Dobrivoje Budimirović, zvani Bidža, Dragan Mihajlov, Dragan Marković, zvani Palma, Smiljko Kostić, Radovan Radović, zvani Raka.

Na listi Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije su ministri u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sadašnjoj vladi, ali i pojedini savetnici i članovi kabineta, na primer, šef kabineta Vojislava Koštunice, Aleksandar Nikitović, i sekretar Vlade Dejan Mihajlov.

Na istoj listi su Smiljko Kostić iz Niša i Dragan Marković Palma, kao privatni preduzetnik iz Jagodine. Marković je, u Skupštini konstituisanoj 2001, bio poslanik Stranke srpskog jedinstva, čiji je jedan od osnivača Željko Ražnatović. U tom sastavu, između ostalog, ostao je upamćen po pozivu policiji, sa skupštinske govornice, da izvrši državni udar.

Iz nekadašnjeg poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju", koji je dovođen u vezu s Bogoljubom Karićem, uz Pokret snaga Srbije ostali su Živadin Lekić, bivši radikal, i Blagica Kostić, ranije članica Srpskog pokreta obnove.

"Imala sam poziv da se priključim i nekim velikim partijama, ali sam izabrala PSS iz revolta, ali i da ne bih razočarala svoje političke protivnike. Iskreno, ne volim kada se čitav sistem obruši na jednog čoveka samo zato što je odlučio da se bavi politikom. U PSS sam ušla i zbog toga što je to jedna mlada partija u kojoj se mnogo toga može kreirati", kaže ona.

Na listi Demokratske stranke nema Aleksandra Radosavljevića, upamćenog po mahanju avionskim kartama, navodno, Nede Arnerić, koje su obeležile aferu Bodrum. Radosavljević je bio poslanik DS-a i u prošlom sazivu. Na listi, međutim, nema ni, do pre tri godine, čelnika Vlade i DS-a Zorana Živkovića.

"Verovatno je njihova procena da ja nemam niti kvalitete, niti iskustvo koji bi mogli da doprinesu da DS dobro prođe na sledećim izborima. Ja ne znam šta bi mogao da bude drugi razlog, osim to da se neko plaši mog aktivnog prisustva u radu DS-a, ili, ne dao bog, mog povratka u vrh DS-a. Ali, ja mislim da takvi strahovi nisu normalni, pa tako i ne očekujem da postoje", kaže Živković.

Živković kaže da je ključ po kom su formirane liste pitanje politike koju neka stranka u određenom trenutku vodi. "Na listi DS-a je Meho Omerović, koji je, s drugim osobama iz Socijaldemokratske partije, lažima i stvaranjem afera radio na obaranju vlade DS-a koju sam ja vodio 2003. Toliko o sistemu, toliko o usvojenim vrednostima i sistemu vrednosti i o bilo čijoj doslednosti", kaže Živković.

S druge strane, Omerović kaže da Živković nema nikakvog razloga da preko njegovog imena ratuje sa svojom Demokratskom strankom. "Svima je dobro poznato da sam se ja, kao predstavnik Bošnjaka, našao na kvoti partije Rasima Ljajića. Meni je čast što su i Ljajić i predsednik DS-a Boris Tadić u meni prepoznali iskrenog predstavnika, ali i zaštitnika mog bošnjačkog naroda", kaže on.

Omerović je u poslednjem skupštinskom sazivu bio jedan od članova poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju. SDP, čiji je Omerović član, na izbore izlazi s listom čiji je nosilac Nebojša Čović, a koja nastupa s Partijom ujedinjenih penzionera Srbije. Na toj listi nema osnivača SDP-a, ali su tu nekadašnji popularni članovi SPS-a Dobrivoje Budimirović, zvani Bidža, i Radovan Radović, zvani Raka.

Stranka G17 plus ostala je verna poslanicima Sredoju Mihajlovu i Draganu Rafailoviću, zahvaljujući kojima je postala parlamentarna, iako nije učestvovala na izborima 2000. Na toj listi su, uglavnom, imena poslanika i ministara te stranke iz poslednjeg saziva.

Kod radikala nema iznenađenja. Ipak, među budućim poslanicima nema poslanika iz Trgovišta, koji je u poslednjem sazivu Skupštine najviše novca iz kase podizao na ime putnih troškova, ali je Nemanja Šarović, takođe poznat po putnim troškovima, i sada predložen za poslanika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.