Na lečenje raka grudi muškarci često dolaze kasno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na lečenje raka grudi muškarci često dolaze kasno

MILANO - I muškarci mogu da obole od raka grudi, a s lečenjem ovakvih slučajeva često se kasni, upozoravaju stručnjaci Milanskog univerziteta.

Milanski tim, na čelu sa dr. Marinom Garasino, proučio je razvoj te bolesti među 146 muškaraca, prosečne starosti od 62 godine, kod kojih je dijagnoziran rak grudi.

Kod jedne trećina tih ljudi tumor je već uznapredovao kad su potražili lekarsku pomoć, dok je kod žena to slučaj u samo desetak odsto slučajeva, naglašava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dr. Gerasino.

Kasna dijagnoza je posledica činjenice da muškarac koji otkrije grudvicu u grudima ne pomošlja da bi to mogao da bude rak, a to često ne pada na pamet ni lekaru.

To je šteta, naročito zbog činjenice da je muški tumor grudi u velikoj meri stvar hormona i ima indicija da, ukoliko rano počne da se leči, prognoze preživljavanja mogu da budu bolje nego kod žena, ističe dr. Garasino.

U svim razmatranim slučajevima operacijom je odstranjen tumor, posle čega je kod oko trećine usledilo zračenje, a njih 100 je prošlo i hemoterapiju ili hormonalnu terapiju. Međutim, čak 42 pacijenta, ili oko 30 odsto, nije posle operacije imalo nikakvu drugu terapiju, naglašavaju milanski stručnjaci.

Deset godina po postavljenoj dijagnozi 47 odsto muškaraca kod kojih je lečenje započeto u ranoj fazi bilo je još živo, dok je procenat produženja životnog veka za jednu deceniju kod onih koji su kasnije počeli da se leče bio nešto manji 44 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.