Na korak od katastrofe? Ruska i kineska vojska se približile SAD-u VIDEO

Izvor: B92, 07.Avg.2023, 14:38

Na korak od katastrofe? Ruska i kineska vojska se približile SAD-u VIDEO

Ruske i kineske pomorske snage ove nedelje su zajednički patrolirale u vodama blizu Aljaske.

Američki vojni stručnjaci kažu kako je to bila najveća flota stranih ratnih brodova koja se toliko približila američkoj obali, piše Vol strit džornal.

Zvaničnici iz SAD tvrde kako se čak jedanaest ruskih i kineskih brodova približilo Aleutskim ostrvima. Kineske i ruske brodove sve vreme su pratili američki razarači i avioni.

"Ovo je prvi put u istoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (da ruski i kineski vojni brodovi patroliraju toliko blizu obale SAD). S obzirom na rat u Ukrajini i napetosti oko Tajvana, taj potez je vrlo provokativan", kaže penzionisani mornarički kapetan Brent Sadler.

Portparol Severne komande američke vojske potvrdio je da su Rusija i Kina izvele zajedničku pomorsku patrolu u vodama blizu Aljaske, ali nije precizirao broj brodova niti njihovu tačnu lokaciju.

Takav, kako kaže, mlak odgovor SAD žestoko je kritikovao republikanski senator iz Aljaske Den Salivan.

Intenzivniju saradnju kineske i ruske ratne mornarice američki zvaničnici tumače kao suprotstavljanje Pekinga i Moskve savezništvu SAD s Japanom, Južnom Korejom i drugim regionalnim partnerima. Ruski ratni brodovi i kineska istraživačka plovila već su ranije primećeni u arktičkoj regiji.

"Primetil smo da se zajedničke ruske i kineske vežbe intenziviraju. Vidim da njihova saradnja postaje snažnija. To je zabrinjavajuće i to je opasno", kaže admiral Džon Akvilino, čelnik američke Indo-pacifičke komande koja je odgovorna za vojne operacije u azijskom delu Pacifika.

Dok najnovija odbrambena strategija Pentagona navodi Kinu kao glavnu dugoročnu pretnju SAD, američki zvaničnici pomno prate povećanu saradnju između Pekinga i Moskve.

Nakon invazije na Ukrajinu, Kina je Rusiji postala najvažniji trgovinski partner, a julski izveštaj čelnika američke obaveštajne službe otkriva da je upravo Kina Moskvu opremila s kritičnom tehnologijom koja se može koristiti u civilne, ali i u vojne svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.